Το Ozempic μπορεί να καθυστερεί τη γήρανση, λένε ερευνητές

  • Iatropedia newsroom
ozempic
Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, πιστεύουν κάποιοι ερευνητές.

Η σεμαγλουτίδη, πιο γνωστή ως Ozempic, «έχει εκτεταμένα οφέλη πέρα από αυτά που αρχικά φανταζόμασταν», ανέφερε ο καθηγητής Harlan Krumholz, από την Ιατρική Σχολή του Yale, μετά τη δημοσίευση πολλών νέων μελετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μίας μεγάλης γκάμας ασθενειών που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια, την αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και τον καρκίνο.

«Δεν θα με εξέπληττε αν η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνει στην πραγματικότητα τη διαδικασία γήρανσης», ανέφερε ο καθηγητής Krumholz στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2024, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες.

Τα νέα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ιατρικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του Journal of the American College of Cardiology (JACC), το οποίο εκδίδει ο καθηγητής Krumholz.

«Τα πρωτοποριακά αυτά φάρμακα είναι έτοιμα να φέρουν επανάσταση στην καρδιαγγειακή περίθαλψη και θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε.

Οι μελέτες -μέρος της μελέτης Select- παρακολούθησαν περισσότερα από 17.600 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, καθώς τους χορηγούνταν είτε 2,4 mg σεμαγλουτίδης είτε εικονικό φάρμακο για περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη.

Όσοι λάμβαναν το φάρμακο πέθαναν σε μικρότερο ποσοστό από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της Covid-19, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το φάρμακο για την απώλεια βάρους είχαν εξίσου μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν Covid, αλλά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτό, με το ποσοστό των θανάτων στην ομάδα της σεμαγλουτίδης να είναι 2,6% σε σύγκριση με 3,1% για το placebo.

Και ενώ οι γυναίκες παρουσίασαν λιγότερα μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα, το φάρμακο «μείωσε σταθερά τον κίνδυνο» ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων ανεξάρτητα από το φύλο.

Επίσης, βελτίωσε τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έχασαν βάρος ή όχι.

Ο Δρ Benjamin Scirica, επικεφαλής συγγραφέας μιας από τις μελέτες και καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που οφείλεται σε πολλές αιτιολογίες».

Όμως, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA, αυτό «μπορεί να αλλάξει με ισχυρές θεραπείες με βάση τις ινκρετίνες, όπως η σεμαγλουτίδη».

Το φάρμακο καταστέλλει την όρεξη και πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy – που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας – και Ozempic, για τον διαβήτη.

Είναι σε μορφή ένεσης και μιμείται την ορμόνη GLP-1, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι και λιγότερο πεινασμένοι.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το φάρμακο δεν αποτελεί γρήγορη λύση ή υποκατάστατο της σωστής διατροφής και της άσκησης και θα πρέπει να προσφέρεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Όπως κάθε φάρμακο, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες και κίνδυνοι. Oι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι η ναυτία, η στομαχική διαταραχή, το φούσκωμα και τα αέρια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στο στήθος: Έμφραγμα ή άλλο πρόβλημα υγείας και πότε να ζητήσετε βοήθεια

Όσφρηση: Μπορεί να μην μυρίζουμε τόσο καλά όσο οι σκύλοι, αλλά μυρίζουμε καλύτερα απ’ ό,τι πιστεύουμε

Μαρινέλλα: Βγαίνει τις επόμενες ημέρες από τη ΜΕΘ – Αισιόδοξοι οι γιατροί