Το Ozempic μπορεί να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας και χρήσης νικοτίνης

  • Iatropedia newsroom
OZEMPIC
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Ozempic, ή η σεμαγλουτίδη, δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για κάποια από τις νευρολογικές ή ψυχιατρικές καταστάσεις που εξετάστηκαν, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη

Το Ozempic μπορεί να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine του Lancet, διερεύνησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία ασθενών στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί AN το Ozempic αύξησε τον κίνδυνο νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων κατά τον πρώτο χρόνο χρήσης σε σύγκριση με τρία κοινά αντιδιαβητικά φάρμακα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Ozempic, ή η σεμαγλουτίδη, δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για κάποια από τις νευρολογικές ή ψυχιατρικές καταστάσεις που εξετάστηκαν, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, και οι ασθενείς που έλαβαν Ozempic είχαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και χρήσης νικοτίνης.

Γιατί είναι σημαντικό το συγκεκριμένο εύρημα

Η μελέτη συμβάλλει περαιτέρω στην άρση των ανησυχιών ότι η θεραπεία με σεμαγλουτίδη – που είχε αρχικά σχεδιαστεί ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 αλλά πλέον έχει πάρει έγκριση και για την απώλεια βάρους με την επωνυμία Wegovy – αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η θεραπεία με σεμαγλουτίδη και παρόμοια φάρμακα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντονης επιθυμίας για νικοτίνη.

Τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε πιο αυστηρές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Οι συγγραφείς υποστήριξαν επίσης ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Τι θα ακολουθήσει

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε να δοκιμάζει τη σεμαγλουτίδη σε ασθενείς με πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ το 2021, με τα αποτελέσματα να αναμένονται έως το 2025.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εθελοντές Σαμαρείτες εντόπισαν εξαντλημένη αλλά ζωντανή, αγνοούμενη γυναίκα στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτο)

Νοσοκομείο Μεταξά: Επανέρχονται μάσκες και rapid test λόγω της έξαρσης της covid-19

Κορονοϊός: 8 χώροι στους οποίους κινδυνεύετε να κολλήσετε πιο εύκολα αυτό το καλοκαίρι