Οι ειδικοί όπως ήταν αναμενόμενο καταγράφουν αύξηση των ψυχικών παθήσεων στην εποχή της κρίσης ακόμη και στα παιδιά που εμφανίζουν άγχος, ενώ οι πιο επικίνδυνες ηλικιακές ομάδες που παρουσιάζουν αυτοκτονικό ιδεασμό είναι μεταξύ 40 και 60 ετών.
Κυρίαρχο αρνητικό συναίσθημα μεταξύ των πολιτών της χώρας είναι η Θλίψη, σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ψυχιατρικής Γ. Χριστοδούλου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, με αφορμή το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής.
Ταυτόχρονα η κατάθλιψη παρουσιάζει μια αύξηση τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Έλληνες φαίνεται πως είναι περισσότερο θλιμμένοι, την εποχή των μνημονίων.
Την ίδια ώρα μελέτες έχουν δείξει: αύξηση του αυτοκτονικού ιδεασμού, στις απόπειρες αλλά και στις αυτοκτονίες παρότι η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στον κόσμο (4 αυτοκτονίες σε 100.000 κατοίκους). Η πιο «επικίνδυνη» ηλικιακή ομάδα, παραδοσιακά, είναι 40 με 60 ετών.
Όμως αλώβητα δε μένουν ούτε τα παιδιά καθώς οι επιστήμονες δηλώνουν ότι είναι θύματα της ανησυχίας και του άγχους, που προκαλεί η αβεβαιότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η ανασφάλεια στο οικογενειακό περιβάλλον προκαλεί άγχος στα παιδιά, το οποίο λαμβάνει ψυχοσωματική μορφή, ειδικά στις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Αυτό το στρες εκδηλώνεται, συνηθέστερα, με κοιλιακά άλγη και πονοκεφάλους στις μικρότερες ηλικίες, ενώ στους εφήβους συναντώνται συχνά και οι διατροφικές διαταραχές.
Πάντως σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), το σοβαρότερο πρόβλημα της περιόδου είναι η αποδιοργάνωση των Υπηρεσιών Υγείας, με το κλείσιμο των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρείων του ΙΚΑ), που άνοιξαν αλλά υπολειτουργούν στο ΠΕΔΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο πόδι τα νοσοκομεία για τις διαθεσιμότητες των οδηγών! Πως θα μεταφέρονται ασθενείς, υλικά
«Στεγνώνουν» τα νοσοκομεία από τη διαθεσιμότητα των γιατρών του πρώην ΙΚΑ! Τι λένε οι γιατροί
Από τα Κέντρα Υγείας στο ΠΕΔΥ! Άρον άρον μεταφορά γιατρών για να καλυφθούν τα κενά