Iatropedia

Το περιοδικό Science ανακηρύσσει τα φάρμακα για αδυνάτισμα ως επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς

Ποιες άλλες επιστημονικές εξελίξεις ξεχωρίζει για την χρονιά που τελειώνει. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Τα πολυσυζητημένα φάρμακα για την απώλεια βάρους αναδεικνύει το περιοδικό Science ως επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς για το 2023, καθώς υπόσχονται να παράσχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Τα φάρμακα αυτά είναι οι αγωνιστές υποδοχέων της ορμόνης GLP-1. Μιμούνται μια ορμόνη του εντέρου που ονομάζεται «πεπτίδιο που προσομοιάζει στη γλυκαγόνη 1» («Glucagon-like peptide-1» ή GLP-1). Αναπτύχθηκαν πριν από δύο δεκαετίες ως θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο  τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι προκαλούν σημαντική απώλεια βάρους.

Εφέτος, δύο κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά παρείχαν και άλλα οφέλη στην υγεία, εκτός από την απώλεια βάρους. Όπως διαπιστώθηκε, μειώνουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους παχύσαρκους ανθρώπους.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετές μελέτες για την δυνητική χρήση τους στη θεραπεία του εθισμού στα ναρκωτικά, της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η επιθεώρηση Science ανακήρυξε τα συγκεκριμένα φάρμακα ως επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς.  Προσθέτει, όμως, και μερικούς αστερίσκους.

«Παρ’ όλη την υπόσχεσή τους, οι αγωνιστές του GLP-1 έχουν εγείρει περισσότερες ερωτήσεις από όσες έχουν απαντήσει, χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας πραγματικής ανακάλυψης», γράφει μεταξύ άλλων ο Dr. Holden Thorp, διευθυντής σύνταξης των περιοδικών Science.

Στο άρθρο αναδεικνύονται, επίσης, οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος, τη διαθεσιμότητα, τις παρενέργειες των φαρμάκων και τη δυνητική ανάγκη να λαμβάνονται επ’ αόριστον. Οι γιατροί, εξάλλου, ανησυχούν ότι στη χρήση των φαρμάκων αυτών καταφεύγουν και άτομα που δεν είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, για να αδυνατίσουν γρήγορα.

Τα άλλα μεγάλα επιτεύγματα της Επιστήμης

Τη λίστα με τα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς για το 2023 συμπληρώνουν:

Και οι καταστροφές της χρονιάς

Στη λίστα παρουσιάζονται, πάντως, και οι… καταστροφές της χρονιάς στον κόσμο της Επιστήμης. Αυτές είναι:

Ως προς το τελευταίο αναδεικνύεται η σημασία της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί από πλατφόρμες, όπως η X να παρέχουν σε ανεξάρτητους ερευνητές κάποια πρόσβαση στα δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου 2024, «αν και το πόσο χρήσιμη θα αποδειχθεί αυτή η οδός, θα γίνει ξεκάθαρο το επόμενο έτος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock