Το περιβαλλοντικό στρες… προσδίδει τοπικό πάχος!
Τα ντεσιμπέλ… δίνουν πόντους σε μέση και γοφούς, υποστηρίζουν Σουηδοί ερευνητές: το να ζει κάποιος κοντά σε μια πολυσύχναστη οδική αρτηρία, σιδηροδρομικό σταθμό ή αεροδρόμιο συνδέεται με αυξανόμενο τοπικό πάχος, αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του BMJ Occupational and Environmental Medicine. Και αυτό διότι τα υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη η οποία πιστεύεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση λίπους το μέσον του σώματος, λένε οι ερευνητές.
«Αυτό εξηγεί γιατί η επίδραση του θορύβου φαίνεται κυρίως σε δείκτες κεντρικής παχυσαρκίας, όπως είναι η περιφέρεια της μέσης και η αναλογία μέσης-γοφών, παρά σε δείκτες γενικής παχυσαρκίας όπως ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ» επισημαίνουν. Αξιολογώντας και συνεκτιμώντας παράγοντες όπως τον τρόπο ζωής, την κατάσταση υγείας, το ψυχολογικό άγχος, αϋπνίες και εργασιακό στρες 5.075 ανδρών και γυναικών που κατοικούσαν σε πέντε προαστιακές και αγροτικές περιοχές πέριξ της Στοκχόλμης, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν την σχέση θορύβου και πάχους.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Η διαβίωση κοντά σε πηγή υψηλού περιβαλλοντικού θορύβου έδειξε σαφή σχέση με την συγκέντρωση τοπικού πάχους και μάλιστα σε συνάρτηση με τα… ντεσιμπέλ! Για κάθε αύξηση του θορύβου πάνω από τα 45 dB αυξανόταν κατά 0,21 εκατ. και η περιφέρεια μέσης στις γυναίκες. Στους άνδρες, για κάθε 5 dB θορύβου από την κίνηση η αναλογία γοφών-μέσης αυξανόταν κατά 0,16 εκατοστά ενώ στην περίπτωση θορύβου από αεροπλάνα, η σχέση με τα μεγαλύτερα νούμερα ήταν… ε, μεγαλύτερη!