Το πλαφόν του Άδωνι πυροβολεί τους χρονίως πάσχοντες!
Ενδεικτική η περίπτωση όσων πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου δηλαδη νόσο του crohn και ελκώδη κολίτιδα. Δυο ασθένειες που μετατρέπουν τη ζωή των ασθενών σε κόλαση καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εντερική περιοχή και παρουσιάζουν μεταξύ άλλων ως βασικό σύμπτωμα τις αλλεπάλληλες διάρροιες που συνοδευόνται με αίμα.
Και δε φθάνει που η ζωή των ασθενών είναι από μόνη της δραματική, έρχεται και η αγωνίωδης αναζήτηση των φαρμάκων να τη μετατρέψει σε καθημερινό Γολγοθά.
Και το ζήτημα είναι ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να σταματήσουν τη θεραπεία τους επειδή ακριβώς δεν μπορούν να βρούν τα φάρμακά τους. Οι επιπτώσεις όμως στη συνέχεια είναι δραματικές καθώς η υγεία τους επιβαρύνεται.'Ετσι υποχρεώνονται να μπούν ακόμη και σε πολύωρα χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που υπέστησαν από το προηγούμενο διάστημα ενώ για κάποιους μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο.
Και τι να πει κανείς στην Αλεξάνδρα Γκλιάτη την πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών με Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου (ΙΦΝΕ) που έχει δει ακόμη και μικρά παιδιά 3 και 4 ετών να μεταφέρονται στα χέρια γεμάτα αίματα απά τους γονείς τους στα νοσοκομεία Παίδων εξαιτίας έξαρσης της ασθένειας.
«Εμείς τα περισσότερα φάρμακα μας τα παίρνουμε απο τα νοσοκομεία. Και το πρόβλημα είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν πολλούς ασθενεις και δεν ξέρουν που θα κλείσουν το πλαφόν τους. Άρα δεν ξέρω όταν θα πάω να τον επισκεφθώ αν θα εχει ακόμη «χώρο» στο πλαφόν τους για να μου χορηγήσει κι εμένα τα φάρμακά μου. Κι επειδή είναι ακριβά φάρμακα και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε απο την τσέπη μας, αναζητούμε σε στιγμές πανικού μεταξύ μας μήπως έχει κανείς άλλος για να μας εξυπηρετήσει» περιγράφει η Αλεξάνδρα Γκλιάτη και προσπαθεί μέσα απο το χαμόγελο να κρύψει τη θλίψη που κρύβει η όλη υπόθεση για εκείνη και τους άλλους ασθενείς.
«Υπάρχουν ασθενείς που έχουν σταματήσει για κάποιο διάστημα τα φάρμακα τους λόγω της διαδικασίας και μετά αναγκάστηκαν να κάνουν βαριά χειρουργεία. Ταυτόχρονα μέσα από αυτήν την καθυστέρηση αυξάνεται και η θνησιμότητα» σημειώνει και ο Λευτέρης Ταμπουρίδης πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενων ΙΦΝΕ Βορείου Ελλάδος και αναρωτιέται: «Πως αλλάζουν σε μια μέρα το νόμο και ψάχνω εγώ να βρώ τα φάρμακα μου. Βγάζουν αποφάσεις χωρίς να σκέφτονται καν τις επιπτώσεις στους ασθενείς».
Πάντως οι σύλλογοι των ασθενών με ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου με υπομνήματα τους έχουν απευθυνθεί πολλές φορές και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να αλλάξει το πλαφόν στα φάρμακα.
Μέχρι στιγμής όμως, ούτε φωνή ούτε …ακρόαση!