Το ποτό στην εφηβεία έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε μνήμη και μαθησιακές δεξιότητες
Οι ανήλικοι πότες ρισκάρουν κάτι περισσότερο από ένα «βαρύ» κεφάλι την επόμενη μέρα, προειδοποιούν ερευνητές από το Duke University. Εξετάζοντας σε ποντίκια κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στην έκθεση εφήβων στο αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα ανωμαλίες οι οποίες με την σειρά τους επηρεάζουν την συμπεριφορά του ατόμου μετά την ενηλικίωση.
Η εφηβεία, μια κρίσιμη περίοδος για την γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ωρίμανση του ατόμου, συχνά συμπίπτει με την εποχή που αρχίζει η κατανάλωση αλκοόλ και… συνεχίζει, φθάνοντας ενίοτε σε επικίνδυνα επίπεδα. Για τον Νόμο, όταν κάποιος συμπληρώσει τα 18 χρόνια θεωρείται ενήλικας. Όμως ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να ωριμάζει και να εξελίσσεται και μετά την ηλικία των 20 ετών, επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης Mary-Louise Risher, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του Duke.
«Είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι όταν πίνουν πολύ κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξης, μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που έχουν μόνιμη επίδραση στην μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες» τονίζει. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcoholism: Clinical & Experimental Research, το αλκοόλ κυριολεκτικά «χτυπάει στο κεφάλι» καθώς αυτό που επηρεάζεται περισσότερο είναι ο ιππόκαμπος, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «ανώριμα εγκεφαλικά κύτταρα» στην ενήλικη ζωή τα οποία συνδέονται αντίστοιχα με ανώριμη συμπεριφορά. Όπως εξηγούν, είναι πολύ πιθανό το αλκοόλ να διαταράσσει την διαδικασία της ωριμότητας με συνέπεια να επηρεάζονται διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες αργότερα.