Iatropedia

Το Σύδνεϋ η πρώτη πόλη στον κόσμο που σχεδόν εκρίζωσε το AIDS

Εκμηδενίστηκε η μετάδοση σε γειτονιές της πόλης που κάποτε ήταν το επίκεντρο της επιδημίας στην Αυστραλία.

Η μετάδοση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS έχει «πρακτικά εκμηδενιστεί» στις γειτονιές του Σύδνεϋ που κάποτε αποτελούσαν το επίκεντρο της επιδημίας της HIV/AIDS λοίμωξης στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Υγείας.

Η είδηση αυτή εγείρει ελπίδες ότι μπορεί να νικηθεί μία νόσος η οποία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι νέες διαγνώσεις της λοίμωξης μειώθηκαν κατά 88% στο Σύδνεϋ από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2012 έως το 2022. Έτσι, ολόκληρη την περυσινή χρονιά καταγράφηκαν μόλις 11 περιστατικά. Και αυτό σε μία πόλη των 5,31 εκατομμυρίων κατοίκων. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιοδήποτε επίκεντρο του AIDS, αναφέρουν οι Financial Times.

Η περίπτωση αυτή αποτελεί τρανή απόδειξη ότι αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά τα υπάρχοντα μέσα πρόληψης, όπως οι τακτικές εξετάσεις και η προληπτική λήψη φαρμάκων πριν από ενδεχόμενο έκθεση, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης μειώθηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία και γενικώς στην Αυστραλία. Στο Σύδνεϋ, όμως, η μείωση ήταν «εκπληκτική», δήλωσε ο Dr. Andrew Grulich, καθηγητής Επιδημιολογίας του HIV στο αυστραλιανό Ινστιτούτο Kirby.

Όπως εξήγησε, αυτή η πρωτοφανής μείωση κατέστη δυνατή χάρη σε τρία μέτρα:

  1. Στα υψηλά ποσοστά εξετάσεων στις ομάδες υψηλού κινδύνου
  2. Στην άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας στα άτομα που βγαίνουν θετικά στα τεστ
  3. Στην αυξανόμενη χρήση της προφύλαξης πριν από την έκθεση. Πρόκειται για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει κατά 99% τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Όλ’ αυτά είχαν ως προϋπόθεση γενναία και συνεχή χρηματοδότηση των εξετάσεων και των θεραπειών από τις  Αρχές του Σύδνεϋ, επισήμανε ο Dr. Grulich.

Η αντιρετροϊκή αγωγή παρέχει στους φορείς του ιού τη δυνατότητα να ζουν μία μακρά και υγιή ζωή. Ωστόσο ελάχιστοι ασθενείς έχουν θεραπευτεί εντελώς και ζουν πλέον χωρίς θεραπεία. Επιπλέον, δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την οριστική εκρίζωση της νόσου.

Και σε άλλες χώρες

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εκριζωθεί μια μέρα η HIV/AIDS λοίμωξη απ’ όλο τον πλανήτη. Ήδη έχουν μειώσει τα κρούσματά τους κατά περισσότερο από 70% ορισμένες χώρες, όπως:

Πολλές άλλες χώρες ή και μεμονωμένες περιοχές έχουν επιτύχει μείωση κατά 50%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Πάντως, η επιτυχία του Σύδνεϋ δεν συνέβη σε μία νύχτα. Τα θεμέλια τέθηκαν τη δεκαετία του 1980, όταν όλοι οι πολιτικοί της πόλης, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, αποφάσισαν ομόφωνα να συνεργαστούν στενά με τις κοινότητες των γκέι και των διεμφυλικών, των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών και με τους εργαζόμενους του σεξ για να αναχαιτίσουν την επιδημία.

Φωτογραφία: iStock