Iatropedia

Το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας θα καταρρεύσει εντός ωρών, προειδοποιούν οι αρχές

Νοσοκομεία, ασθενοφόρα και μέσα μεταφοράς του προσωπικού στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ότι το σύστημα περίθαλψης στον θύλακα βρίσκεται σε απόσταση ωρών από την κατάρρευση ελλείψει καυσίμων.

«Απέχουμε λίγες ώρες από την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ελλείψει των αναγκαίων καυσίμων για την λειτουργία των γεννητριών των νοσοκομείων, των ασθενοφόρων και των μέσων μεταφοράς του προσωπικού», προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, όπου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από τις 7 Οκτωβρίου και η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται «με το σταγονόμετρο».

Στις 8 Μαΐου, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι τα καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία της Γάζας «επαρκούν μόνο για τρεις ημέρες και μετά θα σταματήσουν να λειτουργούν».

Στο παλαιστινιακό έδαφος έχουν απομείνει μόνο 10 νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν στο ελάχιστο, την ώρα που χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών της Γάζας, τουλάχιστον 35.034 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κι άλλοι 78.755 τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock