Iatropedia

Το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη στον Έλληνα παπά που στηρίζει και φροντίζει όλα τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου

Στον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου από την Κιβωτό του Κόσμου απονεμήθηκε την Τρίτη το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, μαζί με τις ελληνικές ΜΚΟ HOPEgenesis και Άνεμος Ανανέωσης, σε σχετική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Το βραβείο αυτό απονέμεται σε πολίτες, ομάδες ή οργανισμούς που έχουν επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε θέματα συνεργασίας, φιλανθρωπίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πνεύματος και ιδανικών και την προώθηση των αξιών της Ευρωπαϊκών Ένωσης (ΕΕ).

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου ίδρυσε την Κιβωτό του Κόσμου, μια οργάνωση που βοηθά κυρίως τα ορφανά και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Μέχρι στιγμής, η Κιβωτός του Κόσμου έχει βοηθήσει και φροντίσει για την εκπαίδευση εκατοντάδων παιδιών, τόσο από οικογένειες Ελλήνων, όσο και μετανασταών και προσφύγων, με τα περισσότερα από αυτά να ενσωματώνονται ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

Ο πατέρας Αντώνιος ξεκίνησε το 1998 στον Κολωνό, μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας. Εκεί άρχισε να βοηθάει τα παιδιά της γειτονιάς, ειδικά εκείνα των οποίων οι οικογένειες είχαν μεγάλη ανάγκη. Σταδιακά πλησίαζε στα παιδιά μέσω παιχνιδιών μπάσκετ, προσπαθώντας να μιλήσει μαζί τους για τις ανησυχίες τους, την καθημερινότητά τους, προσπαθώντας να τους μιλήσει ως ίσο προς ίσο, χωρίς να τα κρίνει για τις επιλογές τους και προσπαθώντας να τα βοηθήσει στις ανάγκες τους.

Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά τον αποδέχτηκαν και τον εμπιστεύτηκαν, καθώς ήταν σε θέση να συνδεθεί μαζί τους. Βλέποντας, ωστόσο, ότι πολλά παιδιά ενεπλάκησαν εν τέλει σε εγκληματικές συμπεριφορές, ο πατέρας Αντώνιος αποφάσισε να ιδρύσει την Κιβωτό του Κόσμου, μια φιλανθρωπική οργάνωση στον Κολωνό που φιλοξενεί παιδιά που έχουν ανάγκη.

Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να βοηθούν εθελοντικά όπως μπορούσαν. Οι δάσκαλοι άρχισαν να έρχονται και να διδάσκουν τα παιδιά, οι νοικοκυρές του Κολωνού άρχισαν να φέρνουν σπιτικό φαγητό και ρούχα, μέχρις ότου η Κιβωτός έγινε ένα πλήρως λειτουργικό κέντρο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των παιδιών.

Η Κιβωτός του Κόσμου προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους.

Ο πατέρας Αντώνιος ίδρυσε, επίσης, διάφορα προγράμματα υποστήριξης των παιδιών, όπως εκείνα που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο, ώστε να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Όταν πριν μερικά χρόνια, η χώρα μας άρχισε να βιώνει μεγάλες εισροές προσφύγων, ανθρώπων και οικογενειών εκτοπισμένων από τα δεινά στις πατρίδες τους (όπως ο πόλεμος στην Συρία), η Κιβωτός του Κόσμου άνοιξε τις πόρτες και την αγκαλιά της σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, φροντίζοντάς τα και διδάσκοντάς τα την ελληνική γλώσσα.