Iatropedia

Τομ Χανκς: Όλες οι πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο στα χέρια

Photo by: Will Heath/NBC via Getty Images

Τα χέρια του Τομ Χανκς έτρεμαν έντονα στο σόου Saturday Night Live, όπου εμφανίστηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ανησυχία προκάλεσε στους θαυμαστές του Τομ Χανκς η εμφάνισή του το περασμένο Σάββατο σε διάσημο σόου της αμερικανικής τηλεόρασης, αφού ήταν εμφανές  ότι είχε έντονο τρέμουλο στα χέρια.

Αν και πολλοί αμέσως σκέφτηκαν ότι ο 68χρονος φημισμένος ηθοποιός πάσχει από νόσο Πάρκινσον, οι πιθανές αιτίες που μπορεί να το προκαλέσουν είναι πολλές και διαφορετικές. Επιπλέον υπάρχουν και ορισμένοι καθ’ όλα καλοήθεις λόγοι για την ανάπτυξή του.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), λίγο τρέμουλο (ή τρόμος, όπως λέγεται επιστημονικά) στα χέρια μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό. Όταν, λ.χ., κάποιος κρατάει τα χέρια του ίσια μπροστά του, μπορεί να μην είναι εντελώς ακίνητα.

Μερικές φορές, όμως, ο τρόμος αυτός είναι πιο εμφανής και σε άλλες περιστάσεις. Ειδικότερα είναι πιο έντονος:

Άλλες αιτίες

Όταν έχει οργανική αιτία, το τρέμουλο στα χέρια συνήθως προκαλείται από πρόβλημα στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, αναφέρουν ειδικοί από το Εθνικό Ίδρυμα Νευρολογικών Διαταραχών & Εγκεφαλικού (NINDS) των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα αυτό συνήθως δεν οφείλεται σε γενετικές παθήσεις, αν και υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Πιο συχνά η αιτία είτε είναι υποκείμενες νευρολογικές παθήσεις, είτε άγνωστη ή άλλες καταστάσεις.

Στις νευρολογικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο στα χέρια συμπεριλαμβάνονται:

Όταν η αιτία δεν μπορεί να βρεθεί, ο ασθενής μπορεί να έχει ιδιοπαθή τρόμο (τρέμουλο άγνωστης αιτιολογίας). Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι στην πραγματικότητα η πιο συχνή αιτία του τρέμουλου. Προσβάλλει ποσοστό έως και 5% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο είναι ενδεικτικά:

Πότε να πάτε στον γιατρό

To NHS τονίζει πως, αν τρέμουν τα χέρια σας πρέπει να πάτε στον γιατρό για αξιολόγηση, εφ’ όσον:

Ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα αξιολογήσει τις πιθανές αιτίες. Αναλόγως με τα ευρήματά του μπορεί να προτείνει και θεραπεία, που κυμαίνεται από συντηρητική (π.χ. φάρμακα) έως χειρουργική.

Photo by: Will Heath/NBC via Getty Images