Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένης της απαξίωσης των μέχρι τώρα προκηρύξεων από παλιούς γιατρούς, στοχεύει τώρα στους νέους, σε αυτούς δηλαδή που αυτό το καιρό λαμβάνουν την ειδικότητα του γενικού γιατρού ή παθολόγου. Άλλωστε και στην προηγούμενη προκήρυξη οι περισσότεροι ήταν γιατροί ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Σε αυτούς θα στοχεύουν οι νέες προκηρύξεις που αναμένονται μέσα στο επόμενο 2μηνο και αποτελούν την τελευταία ελπίδα του ΥΥΚΑ να στελεχωθούν και να ξεκινήσουν λειτουργία οι νέες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τις οποίες ο κ. Ξανθός είπε ότι θα είναι αρχικά 75 σε όλη την χώρα και θα λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Να πούμε ότι οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις στην προηγούμενη προκήρυξη κυρίως επειδή νιώθουν ανασφάλεια με τον τρόπο χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος που είναι το …ΕΣΠΑ. Και για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Υγείας έκανε επίθεση στους ιατρικούς συλλόγους αλλά και την αντιπολίτευση που επηρέασαν τους γιατρούς.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει ότι μόλις 600 γιατροί έκαναν αίτηση για μια θέση στις ΤΟΜΥ ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από παιδίατρους και παθολόγους» και επίσης ενημέρωσε ότι ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν προσληφθεί 1.300 επικουρικοί γιατροί, 1.000 μόνιμοι γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμούν 1.800 θέσεις που θα προκηρυχθούν για τα ΤΕΠ, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία.
Παραδέχθηκε όμως ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας δε μπορεί να συγκριθεί ή να ανταγωνιστεί τα μισθολογικά κίνητρα των άλλων συστημάτων Υγείας που οδήγησαν τους νέους γιατρούς στη μετανάστευση. «Το brain drain είναι βασική αιτία της δυσκολίας κάλυψης των κενών αλλά θα δώσουμε ευκαιρίες στους νέους γιατρούς που τώρα τελειώνουν την ειδικότητα να καταλάβουν μια θέση στο ΕΣΥ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.