Iatropedia

ΤΟΜΥ: Οι δομές ΠΦΥ που κανείς δεν θέλει να στελεχώσει εκτός Αθηνών…

Για 16 κενές θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ του Αγρινίου δεν υποβλήθηκε καμία απολύτως αίτηση! Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα για την σχέση των Ελλήνων γιατρών με την ...ελληνική περιφέρεια και το δημόσιο σύστημα υγείας. Όποιος δεν κατάγεται από κάποια επαρχιακή πόλη και δεν έχει οικογένεια και σπίτι να το στηρίξει επιτόπου, δεν παίρνει το ρίσκο να φύγει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Τα παραδείγματα πολλά: Στην Κω δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση ενδιαφέροντος. Ενώ για τις 12 διαθέσιμες θέσεις σε ΤΟΜΥ στις Σέρρες κατατέθηκαν μόλις 4 αιτήσεις!

Αυτό ωστόσο περιέργως αφορά γενικούς γιατρούς και παθολόγους καθώς οι παιδίατροι σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις κατά εκατοντάδες. Αντίθετα, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι φέρονται να προτιμούν τις ΤΟΜΥ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό είναι ότι για 20 θέσεις στην Αθήνα, κατατέθηκαν 45 αιτήσεις. Την ίδια για τη μονάδα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης για 32 θέσεις κατατέθηκαν 53 αιτήσεις γενικών γιατρών και παθολόγων.

Όσο για νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούν και διοικητικούς οι αιτήσεις υπερκαλύπτουν την ζήτηση των ΤΟΜΥ καθώς για 200 κενές θέσεις κατατέθηκαν ακόμα και 2000 αιτήσεις.

Κάπως έτσι, το πρόβλημα εντοπίζεται στους γενικούς γιατρούς και τους παθολόγους που είναι όμως οι πιο σημαντικές ειδικότητες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ειδικά όπως την δομεί η παρούσα ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Να θυμίσουμε ότι οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤΟΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο όταν πρόκειται για παιδιά, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν με συμμετοχή κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, μαιών και επισκεπτών υγείας. Μάλιστα οι μαίες με το νομοσχέδιο αποκτούν τα επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα που μέχρι τώρα τους αρνούνταν οι πολιτικές ηγεσίες μετά από συντεχνιακές πιέσεις, και παρά την αντίθετη επιστημονική βιβλιογραφία.

Στο νέο σύστημα θα λειτουργούν Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Τα εργαστήρια αυτά θα παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες εργαστηριακής και απεικονιστικής ιατρικής στις διασυνδεόμενες με αυτά Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα συγκεντρώνεται όλο το υλικό που θα συλλέγεται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει να πραγματοποιεί την εξέταση των δειγμάτων.