Πρόκειται για μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Internet Research και η οποία εστίασε στις περιπτώσεις 40 ατόμων ηλικίας 19-58 ετών, τους οποίου οι επιστήμονες “παρακολούθησαν” για δύο εβδομάδες.
Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα με καλή ψυχική υγεία, τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο τους πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να περνούν πολύ χρόνο σε ένα μέρος και να έχουν ένα πιο ακανόνιστο χρονοδιάγραμμα στις μετακινήσεις τους.
Οι συμπεριφορές αποδείχτηκαν χαρακτηριστικές στα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα με ακρίβεια της τάξης του 87%. Βέβαια, ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων καθιστά την μελέτη χαμηλής ισχύος, αλλά σίγουρα αποτελεί βάση για μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες επάνω σε αυτό τον τρόπο “ανίχνευσης” των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Πολλά άτομα με την κατάθλιψη χαμογελούν και μοιάζουν καλά μέσα από την ημέρα. Αλλά τα κινητά τους τηλέφωνα μπορούν να δώσουν στοιχεία για την πραγματική τους ψυχική κατάσταση. Η χρήση του τηλεφώνου μπορεί να παρέχει αντικειμενικές μετρήσεις κοινωνικής απόσυρσης, διαταραχών του ύπνου, του λήθαργου και της έλλειψης συγκέντρωσης, που είναι συμπεριφορές “σήμα κατατεθέν” της κατάθλιψης.
Πάρτε για παράδειγμα την καθημερινή χρήση στο κινητό: Η μέση ημερήσια χρήση για τα καταθλιπτικά άτομα ήταν περίπου 68 λεπτά, αλλά για τα μη καταθλιπτικά άτομα ήταν περίπου 17 λεπτά. Οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με το τι έκαναν οι συμμετέχοντες με τα κινητά τους τηλέφωνα, απλά το αν και πόση ώρα “αλληλεπιδρούσαν” με αυτά.
Εκείνοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους αλληλεπιδρώντας με το κινητό τους τηλέφωνο, μιλούν και ασχολούνται πολύ λιγότερο με τους φίλους και την οικογένειά τους, καθώς προτιμούν την περιήγηση στο ίντερνετ και τα παιχνίδια στο κινητό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ