Τραγωδία στην Κρήτη: 13χρονη «έσβησε» από σηψαιμία λόγω περιτονίτιδας

  • Iatropedia newsroom
Τραγωδία στην Κρήτη: 13χρονη «έσβησε» από σηψαιμία λόγω περιτονίτιδας
Μια 13χρονη άφησε την τελευταία την πνοή στο Νοσοκομείο Χανίων από σηψαιμία. Είχε εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση, ωστόσο παρουσίασε επιπλοκές

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο τοπικό Creta24 ο Διοικητής του Νοσοκομείο Χανίων, Γιώργος Μπέας, το ανήλικο κορίτσι έφτασε περίπου στις 10 το πρωί της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2025, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, με σηψαιμία από περιτονίτιδα.

Εισήχθη για χειρουργική επέμβαση, ωστόσο παρουσίασε επιπλοκές και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία της πνοή.

Πρόκειται για νέο σοκ για την τοπική κοινωνία της Κρήτης, μετά τον θάνατο του μόλις τριών ετών Άγγελου από την άγρια κακοποίηση που δεχόταν από την μητέρα και τον σύντροφό της και ενός βρέφους μόλις 13 ημερών από τον ιό RSV.

Περιτονίτιδα: Αίτια, διάγνωση, συμπτώματα

Στα αίτια της περιτονίτιδας συγκαταλέγονται η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης, η διάτρηση του έλκους του στόμαχου, η διάτρηση του εντέρου, η ρήξη της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα και άλλα.

Περιτονίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης η απόφραξη του εντέρου με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και τη διάτρηση του εντέρου.

Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο έχουν κρίσεις περιτονίτιδας.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση του ασθενούς από το γιατρό και λήψη του ιστορικού του. Ακολουθεί γενική εξέταση αίματος, ακτινογραφία και υπέρηχος της κοιλιακής χώρας και του θώρακα. Ενίοτε διενεργείται παρακέντηση ή περιτοναϊκή έκπλυση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε περιτονίτιδα είναι τα εξής:

  • Αυξανόμενος κοιλιακός πόνος,
  • διογκωμένη και ευαίσθητη κοιλιά,
  • ειλεός παραλυτικός (παράλυση του εντέρου),
  • ναυτία και έμετος,
  • αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων,
  • πυρετός,
  • χαμηλή πίεση,
  • δίψα.

Θεραπεία Περιτονίτιδας

Ως επείγουσα και σοβαρότατη κατάσταση η περιτονίτιδα προϋποθέτει άμεση νοσηλεία. Στο νοσοκομείο θα χορηγηθεί αντιβίωση στον ασθενή κι αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της επέμβασης είναι είτε να αφαιρεθεί η αιτία του προβλήματος, όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, είτε για να διορθωθεί κάποιο τραύμα, όπως η διάτρηση στο στομάχι ή στο έντερο.

Η πρόγνωση περιτονίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη κατάσταση του ασθενούς, τη ταχύτητα της διάγνωσης και την επακόλουθη θεραπευτική παρέμβαση, την ικανότητα του χειρουργού και άλλους παράγοντες. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η περιτονίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία, όπως συνέβη στην περίπτωση του 13χρονου κοριτσιού.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χανιά: Στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας 35 μαθητές από σχολεία της Αθήνας