Iatropedia

Τρέξιμο: Πόσο επηρεάζει τα γόνατα – Τι δείχνουν οι μελέτες

Young woman's hand touching her knee during running time on footpath. Joint pain. Sporty problem and solution. Close up. Front view.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι το τρέξιμο, από μια ηλικία και πάνω, μπορεί να κάνει ζημιά στα γόνατα. Πόσο ισχύει, όμως, αυτό;

«Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μύθο», λέει ο Richard Blagrove, λέκτορας φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, σχετικά με το πώς επηρεάζει το τρέξιμο, ως άσκηση, τα γόνατά μας.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το τρέξιμο συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα (τον χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις) στα γόνατα, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι δρομείς έχουν πολύ μικρότερη συχνότητα εμφάνισής της σε σχέση με όσους δεν τρέχουν. Έρευνα σε 25 μελέτες (με συνολικό μέγεθος δείγματος περίπου 115.000 συμμετεχόντων) έδειξε ότι το τρέξιμο ως άσκηση φαίνεται στην πραγματικότητα να προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος καθώς μεγαλώνουμε. Η άσκηση προκαλεί πολύ μικρή ζημιά στους μύες, τους τένοντες, τα οστά και τους χόνδρους, αλλά βοηθά επίσης να ξαναγίνουν πιο δυνατοί και υγιείς.

Οι πόνοι στα γόνατα είναι πολύ λιγότεροι μεταξύ εκείνων που τρέχουν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρέχουν, σε μεγαλύτερη ηλικία, λέει ο Blagrove.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα με το τρέξιμο

Αλλά τα πράγματα δεν είναι, όμως, τόσο απλά: οι τραυματισμοί στα γόνατα είναι κάτι συνηθισμένο για τους δρομείς. Πολλοί δρομείς βιώνουν κάποια στιγμή αυτό που ονομάζουμε επιγονατιδομηριαίο πόνο. Τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 14% και 42%. Ο πόνος αυτός προκαλείται συχνά από τη λανθασμένη τεχνική τρεξίματος, τη χρήση λάθος αθλητικών παπουτσιών ή, το πιθανότερο, από την πολύ απότομη αύξηση του όγκου ή της έντασης του τρεξίματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους αρχάριους. Όμως, δεν είναι το τρέξιμο που κάνει κακό στα γόνατα, αλλά το γεγονός ότι ανέβασαν ρυθμούς πολύ γρήγορα, εξηγεί ο ειδικός.

Για να αποφύγετε τον πόνο γύρω από τα γόνατα από το τρέξιμο, ξεκινήστε το πρόγραμμα προπόνησής σας ήπια και αυξήστε την ένταση σιγά-σιγά. Τρέξτε σε πιο αργό ρυθμό, επιλέξτε μικρότερες αποστάσεις και κάντε μεγαλύτερα διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων. Αν τα γόνατά σας πονάνε, μην ανησυχείτε πάρα πολύ, λέει ο Blagrove. «Οι άνθρωποι συχνά επανέρχονται αρκετά γρήγορα, μόλις ξεκουραστούν και αναρρώσουν λίγο», τονίζει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να κάνετε γυμναστική και ασκήσεις χωρίς να επιβαρύνετε τα γόνατά σας

Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στην επόμενη πανδημία απ’ ό,τι νομίζουμε, λένε ειδικοί

Διασώστες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ξεγέννησαν γυναίκα στο σπίτι της