Iatropedia

Τρισδιάστατα εμβόλια εναντίον καρκίνου

Θα μπορούσε στο μέλλον ο καρκίνος να αντιμετωπίζεται με πρωτοποριακές θεραπείες που ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Biotechnology, ένα πρωτοποριακό 3D εμβόλιο που ήδη αναπτύσσεται θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην καθυστέρηση ανάπτυξης καρκινικών όγκων ή και η θεραπεία της νόσου. Τo πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι συχνά περνούν απαρατήρητα από το ανοσοποιητικό σύστημα, κι αυτό είναι που κάνει την καταπολέμησή τους τόσο δύσκολη. Τώρα, ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Εμβιομηχανικής δουλεύουν πάνω σε ένα τρισδιάστατο εμβόλιο το οποίο πρακτικά θα καθοδηγεί στο ανοσοποιητικό σύστημα στην αναζήτηση και καταστροφή καρκινικών κυττάρων.

Η καινοτόμος ιδέα εδώ είναι ότι αντί να εμφυτεύσουν χειρουργικώς σε πειραματόζωα ένα υποδόριο βιοδυαλυτό «ικρίωμα» αντιγόνων όγκων και άλλων βιολογικών και χημικών συστατικών για την προσέλκυση δενδριτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού που θα επαναπρογραμματίζονταν για το κυνήγι και την εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων, οι ερευνητές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν πορώδεις ράβδους πυριτίου σε ενέσιμο υγρό διάλυμα. Το σκεπτικό είναι ότι με την διάχυση του διαλύματος, οι ράβδοι πυριτίου θα σχημάτιζαν ένα τυχαίο ικρίωμα που θα φιλοξενούσε δενδριτικά κύτταρα καθώς και αντίγονα ή ακόμη και φάρμακα.

Αυτό το δεύτερης γενιάς 3D εμβόλιο δοκιμάστηκε σε ποντίκια και ήταν πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκου, επιτυγχάνοντας ποσοστό επιβιωσιμότητας 90% σε διάστημα 30 ημέρων σε σύγκριση με το προηγούμενο 60% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η τεχνολογία αιχμής θα μπορούσε να έχει εφαρμογές και σε άλλες ασθένειες εκτός του καρκίνου, π.χ. στην καταπολέμηση λοιμωδών νόσων. Βεβαίως, τονίζεται, η μελέτη είναι ακόμη σε πρίμο στάδιο και θα απαιτηθούν περισσότερα στοιχεία για να διασφαλισθεί ότι τα ικριώματα βιοϋλικών μέσω τρισδιάστατων εμβολίων αποτελούν πρακτική λύση στην μάχη κατά του καρκίνου καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πειραμάτων σε ποντίκια δεν εγγυώνται αντίστοιχα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';