Τα λιγότερα χρήματα σχεδόν από όλες τις χώρες της Ευρώπης δαπανά η χώρα μας στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέλη της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη ΠΦΥ στην Ευρώπη στο 22%, έναντι του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών που καταγράφεται στο 30%.
Η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, κα. Άννα Μαστοράκου, τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν:
“Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε στη συνείδηση των ιατρών και των πολιτών, οι οποίοι επέλεξαν κατά πλειοψηφία να απέχουν από τις εγγραφές, διαγιγνώσκοντας αμφότεροι, πολλές παθογένειες κατά την εφαρμογή του. Οι τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) υπολειτουργούν με πολλά οργανωτικά και δομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η ΠΦΥ της χώρας βρίσκεται ιστορικά στο ναδίρ των δυνατοτήτων της λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της ακραίας υποχρηματοδότησης της”, αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος των γιατρών ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας εμφανίζεται “πρωταθλήτρια” ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες στις δαπάνες και ειδικά τις ενδονοσοκομειακές. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή δαπάνη στο 41% επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., που καταγράφεται στο 30%.
Δείτε το σχετικό διάγραμμα για την ενδονοσοκομειακή δαπάνη των χωρών της Ε.Ε.
Δείτε το σχετικό διάγραμμα για τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: “Ο ΕΟΠΥΥ υφαρπάζει το εισόδημα των γιατρών μέσω clawback-rebate”
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ, οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Εκτός αυτού ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατ από επιστροφές rebate clawback, που κουρεύει στις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ.
Όπως επισημαίνουν τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, “Τελικά ο Οργανισμός αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκατ ασφαλισμένους από ένα μεγάλο Πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του! Μέσω των ληστρικών κουρεμάτων rebate clawback υφαρπάζεται σημαντικό έσοδο από το εισόδημα των ιατρών υπέρ του Οργανισμού, δημιουργώντας συνθήκες χρεοκοπίας στο επιστημονικό δυναμικό που επέλεξε να παραμείνει και να στηρίξει τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης”.
Παρα το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι εντός του 2020 θα ξαναδεί από μηδενική βάση το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback-rebate) για τους γιατρούς των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, οι μεγάλες και χρόνιες στρεβλώσεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Για το λόγο αυτό οι γιατροί ζητούν πλήρη κατάργηση του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και ταυτόχρονη αύξηση της κρατικής δαπάνης για τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
“Ζητούμε να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο δαπάνης ανά πάθηση και ανώτατο όριο δαπάνης ανά διαγνωστικό εργαστήριο βάσει του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου στο κρατικό σύστημα σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου”, λένε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Δείτε επίσης – ΕΟΠΥΥ: Εξετάζει τρόπους σταδιακής μείωσης και κατάργησης του clawback για τα Διαγνωστικά
Ελλάδα: Οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι οικογενειακοί γιατροί της Ευρώπης
Όσον αφορά το θεσμό του οικογενειακού ιατρού η μέση αναλογία ιατρού ανά πληθυσμό ευθύνης στην Ευρώπη είναι 1/1.500 για τους ενήλικες (1/2.250 στη χώρα μας) και 1/700 για τα παιδιά (1/1.500 στη χώρα μας). Στη χώρα μας οι ιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν το μεγαλύτερο κατά αναλογία, έργο οικογενειακής ιατρικής στην Ευρώπη με τη χειρότερη αμοιβή.
Δείτε τον σχετικό πίνακα:
Στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκαν, οι γιατροί ζητούν:
– Συλλογική σύμβαση για όλους (οικογενειακούς ιατρούς, λοιπούς ειδικούς ιατρούς, εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς) με ισότιμους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και αξιοπρεπείς αμοιβές, ισάξιες του μέσου όρου της Ευρώπης.
– Να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη για την πρόσληψη των 800 νέων γιατρών ειδικοτήτων πλην οικογενειακού, με προτεραιότητα στους ιατρούς που ξεκίνησαν μετά το 2012.
– Άμεση απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιατρούς.
“Τονίζουμε εμφατικά ότι δεν θα βρεθούν υπεραξίες σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας όταν βασίζεται στην απαξίωση των λειτουργών του”, καταλήγουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.