Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Μια τροφική αλλεργία μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα. Κάποιοι τύποι τροφίμων κατηγορούνται ως αλλεργιογόνα, όπως:
-το αγελαδινό γάλα
– τα αυγά
– τα αράπικα φιστίκια
-το ψάρι
– τα οστρακοειδή
– οι ξηροί καρποί
– το σιτάρι
– η σόγια
Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να εμφανισθούν μετά από αρκετές ώρες. Επειδή, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να αντιδράσει ακόμα και με μια πολύ μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου, οι τροφικές αλλεργίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, ειδικά αν επηρεάζεται η αναπνοή.
Ήπια συμπτώματα, που σχετίζονται με μια τροφική αλλεργία μπορεί να περιλαμβάνουν: φτέρνισμα
βουλωμένη μύτη ή καταρροή
φαγούρα
υγρά μάτια
πρήξιμο
εξάνθημα, κράμπες στο στομάχι
διάρροια
Πιο σοβαρά συμπτώματα είναι:
δυσκολία στην αναπνοή,
οίδημα στα χείλη, στην γλώσσα ή το λαιμό
φαγούρα
ζάλη ή τάση για λιποθυμία
ναυτία ή εμετός.
Όπως και με άλλες αλλεργίες, η αποφυγή είναι συνήθως το καλύτερο φάρμακο. Να είστε προσεκτικοί με το τι τρώτε και να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.
Τα αντισταμινικά φάρμακα ανταποκρίνονται θετικά στις περισσότερες αλλεργίες.
Για πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή φάρμακα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: