Τρύφων: Η Ελλάδα έχει ισχυρή παραγωγική βάση, “βαρίδι” το clawback – Γεωργιάδης: Έρχονται μέτρα στήριξης των γενοσήμων

  • Γιάννα Σουλάκη
Τρύφων
Τις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις στον τομέα του φαρμάκου αντιμετωπίζει με επιτυχία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ.

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο βρίσκει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Αν και όπως είπε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει καλύτερα από τις άλλες χώρες τις ελλείψεις φαρμάκων μέσα στην πανδημία.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως “οικονομικό βαρίδι” τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback – rebate).

“Μέσα στον COVID-19 η Ελλάδα έχοντας μια ισχυρή παραγωγική βάση μπόρεσε και αντιμετώπισε καλύτερα από άλλες χώρες τις ελλείψεις και μάλιστα εξάγαμε στη Γερμανία. Στα 400 εργοστάσια που έχει η Medicines for Europe η Ελλάδα έχει το 10% έχοντας το 2.5% του πληθυσμού. Άρα έχουμε μια ισχυρή παραγωγική βάση και πάνω σ’ αυτό το μοντέλο προσπαθούμε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Προφανώς έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό βαρίδι που είναι όλες οι επιστροφές που έχουμε στην Ελλάδα”, τόνισε.

Δείτε επίσης: Άδ. Γεωργιάδης: Έτοιμη η ΚΥΑ για τα κίνητρα που θα δοθούν σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές και τα νησιά

O Άδωνις Γεωργιάδης (2ος Α), Υπουργός Υγείας, ο Θεόδωρος Τρύφων (Δ), Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, ο Adrian Van den Hoven (2Δ), Γενικός Διευθυντής, Φάρμακα για την Ευρώπη και ο Ιωάννης Υφαντόπουλος (Α), καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε πάνελ κατά τη διάρκεια του 28th Annual Economist Government Roundtable, στο Λαγονήσι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Συνάντηση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την ενίσχυση των γενοσήμων

Αυξήσεις φθηνών φαρμάκων για να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και μείωση των ελλείψεων εξήγγειλε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Economist και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα, όπως είπε, μένει την άλλη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί η μεγάλη συνάντηση που έχει προαναγγείλει στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών, με στόχο την ενίσχυση των γενοσήμων.

“Διότι θέλω να τελειώσουμε και μία εκκρεμότητα να φτάσουμε στο στόχο των γενοσήμων εκεί που πρέπει να είμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε δε πως έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα κι η προσπάθεια αυτή είναι εμφανής στην αγορά: “Οι ελλείψεις σήμερα στα φάρμακα είναι εξαιρετικά λιγότερες απ’ ότι πριν από πέντε μήνες”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών στα φθηνά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας έκανε την αυτοκριτική του. Οι χαμηλές τιμές ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως είπε, αν και αυτό ήταν αναγκαίο την εποχή εκείνη.

“Το ότι εμείς πιέζουμε συνέχεια τα φάρμακα προς τα κάτω, οδήγησε σε μία σειρά φαρμάκων κάτω από το όριο του να είναι όχι κερδοφόρα, να είναι έστω βιώσιμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην απόσυρση πολλών από αυτών των φαρμάκων από την αγορά και εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων”.

Ο πίνακας του ΕΟΦ με τα φάρμακα τα οποία θα λάβουν αύξηση έχει αναρτηθεί και οι εταιρείες κάνουν τις ενστάσεις τους.

“Μέσα στον Ιούλιο θα βγει οριστικός πίνακας και αυτό θα συμβάλει πολύ στο να μειωθούν οι ελλείψεις των φαρμάκων αυτών”, κατέληξε.

Τέλος ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως ο μεγάλος στόχος του «είναι να επιτευχθεί η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200-300 εκατ. μέσω 2024», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επιτευχθεί η μεταρρύθμιση που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγνωστικών εξετάσεων».

Τρύφων: Η Ελλάδα χρειάζεται μια ενίσχυση στον τομέα της βιομηχανίας

Αναφερόμενος από την άλλη στο επενδυτικό clawback, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόσθεσε πως «η φαρμακοβιομηχανία και ο τρόπος που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα συνολικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2019 και μετά, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί με λίγους πόρους να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια παραγωγή, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων, στο να έχουν οι ασθενείς προσβασιμότητα σε φάρμακα και δεύτερον να βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η Ελλάδα είναι σε μια φάση που χρειάζεται μια ενίσχυση στον τομέα της βιομηχανίας κι ενός παραγωγικού σχεδίου, “κοντά σ’ αυτά είναι θέματα προσωπικού και πως μπορεί κανείς να ενισχύσει και περιοχές εκτός Αθηνών, και δεύτερον πως θα υπάρξει ένα πλάνο για να υπάρξει έλεγχος της συνταγογράφησης και λελογισμένη χρηματοδότηση με κατεύθυνση τις οικονομικότερες θεραπείες”, σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» η ELPEΝ, το οποίο «θα καταλήξει σε ένα παραγωγικό και ερευνητικό οικοσύστημα 60.000 τ.μ. Και στο τέλος του 2026 θα έχουμε πάνω από 1.700-1.800 εργαζόμενους», όπως σημείωσε προσθέτοντας πως η εταιρεία θα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των ελλήνων ασφαλισμένων.