Τσιόδρας – Χαρδαλιάς: Βεβαιότητες και αμφιβολίες για το άνοιγμα του τουρισμού “Εμπιστευτείτε μας ξέρουμε τι κάνουμε”
Στοιχεία που το αποδεικνύουν, έδωσε σήμερα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θέλοντας να διαβεβαιώσει τους πολίτες, ότι το άνοιγμα του τουρισμού εμπεριέχει λιγότερα ρίσκα από αυτά που όλοι φοβόμαστε.
«Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, διότι ξέρουμε τι κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, από τις 13 έως και τις 20 Μαϊου στην Αθήνα έχουν προσγειωθεί 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες. Από αυτούς μόνο ένας επιβάτης αποδείχθηκε θετικός στον ιό .
Συγκεκριμένα τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν έρθει στην Αθήνα 3 πτήσεις με 548 επιβάτες, αρκετοί από αυτούς μάλιστα με πτήσεις transit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία. “Όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Τα τεστ και η καραντίνα και η εν λόγω διαδικασία, μας επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των εισαρχόμενων πτήσεων”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τσιόδρας: «Τα τεστ στους τουρίστες δεν προτείνονται από τους Ευρωπαίους»
Σε ό,τι αφορά τα τεστ στους εισερχόμενους τουρίστες, ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι αυτά δεν προτείνονται από την Ευρώπη: «Το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα».
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν σημαντικά εμπόδια να υπερκεράσουν μέχρι το οριστικό άνοιγμα του τουρισμού σε περίπου 40 ημέρες. Ένα από αυτά είναι το πως θα γίνεται η ιχνηλάτηση σε θετικούς στον ιό τουρίστες από τη στιγμή που αυτοί θα έχουν βραχεία παραμονή στη χώρα μας και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στη δική τους. Όσο ο τουρίστας θα βρίσκεται εντός της Ελλάδας «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση».
Σημαντικά μειονεκτήματα και προκλήσεις ενέχει και η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών από τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες θεωρητικά μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ιχνηλάτηση των επαφών, αλλά υπάρχουν εμπόδια. Η τελική συζήτηση για πιθανή χρήση αυτών των τεχνολογιών και στη χώρα μας, βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία και θα γνωμοδοτήσει τελικά για την χρησιμότητά τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, οι εφαρμογές αυτές, όπου εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς είχαν χαμηλή συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών. Επίσης, η χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία καταγράφει με ποιους ανθρώπους ήρθε σε επαφή κάποιο άτομο θετικό στον ιό, προσκρούει σε σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα.
Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής τόνισε ότι «εγώ θα προτιμούσα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.
Χαρδαλιάς: “Σχεδιάζουμε προσεκτικά το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου”
Το σχέδιο της κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει προσεκτικά και βήμα-βήμα. «Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για τον γενικό πληθυσμό της πατρίδας μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός. Άλλωστε ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση».
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης, ότι ενδέχεται να εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες και θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπει αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για την νόσο Covid-19. «Η κυβέρνηση δείχνει την μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την μεταφορά των επισκεπτών», κατέληξε.