Σχολιάζοντας τον χαμηλό αριθμό ημερήσιων περιστατικών της νόσου COVID-19, τα οποία το τελευταίο 24ωρο ήταν μόλις 25, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κάνει λόγο σαφή σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και των σοβαρών περιστατικών.
“Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. Το γνωστό σε όλους μας Ρ-0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ατόμων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα κι έχει ένα Ρ-0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο, φαίνεται πως μειώνεται”.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Στα 2170 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, στους 101 οι θάνατοι
Το Ρ-0 στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, είναι κάτω από το 1 κι αυτό οφείλεται στα έγκαιρα μέτρα περιορισμού των επαφών που λάβαμε ως χώρα Τι σημαίνει, ότι ο Ρ-0 παραμένει κάτω από το ένα;
“Σημαίνει ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή σαν επιστημονική ομάδα ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση”, τόνισε ο καθηγητής.
Σχετικά με το εάν αυτές τις ημέρες προβλέπεται η κορύφωση του πρώτου κύματος πανδημίας στη χώρα, ή έαν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα, ο καθηγητής ήταν σαφής. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεν πιέστηκε όσο άλλων χωρών, στις οποίες καταγράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός λοιμώξεων, αλλά και θάνατοι ανθρώπων:
“Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν – δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι – η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολλοί θάνατοι. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο χάρη στις προσπάθειες όλων”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Μαγιορκίνης Γκίκας: «Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην εκρίζωση της νόσου από κάθε άλλη χώρα»
Στην πιθανότητα εκρίζωσης της νόσου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr και ο ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Μαγιορκίνης Γκίκας:
«Για οποιαδήποτε χώρα είναι δύσκολο, η Ελλάδα είναι πιο κοντά, όμως, από οποιαδήποτε άλλη χώρα νομίζω. Εάν έχουμε μηδενισμό των ορφανών κρουσμάτων για ένα ικανό χρονικό διάστημα εγώ θεωρώ ότι η επιδημία βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, το οποίο είναι ισοδύναμο της εκρίζωσης»
“Κλειδί” για την εκρίζωση της νόσου, όπως αναφέρει ο καθηγητής, είναι η πλήρης εξάλειψη των “ορφανών” κρουσμάτων, κάτι που θα είναι απόδειξη της “εξαφάνισης” της νόσου COVID-19 από την Ελλάδα.
“Όταν ελαττωθεί δραματικά ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων, όταν δηλαδή τα κρούσματα που βρίσκουμε είναι αποτέλεσμα -αποκλειστικά και μόνο- της ιχνηλάτησης, τότε θα έχουμε πλήρη έλεγχο της επιδημίας”, τονίζει ο Μαγιορκίνης Γκίκας.
Η ελεγχόμενη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 -δηλαδή τα κρούσματα, οι επαφές των οποίων ιχνηλατούνται έγκαιρα και απομονώνονται- δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους. Με ειδική στρατηγική, που έχει αρχίσει ήδη να συζητείται, δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να επιτραπεί με ειδικό στρατηγικό σχέδιο, να εισέλθουν με ασφάλεια ακόμη και τουρίστες στη χώρα.
Δείτε τη συνέντευξη στο iatropedia.gr
Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για εκρίζωση της νόσου στην Ελλάδα – Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί ο τουρισμός