Κάθε χώρα της ΕΕ προσαρμόζει τα μέτρα ανάλογα με την επιδημιολογική της εικόνα και με σκοπό να φτάσει στα τέλη Μαρτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα “επιδημιολογικά βάρη” στην ημερομηνία ορόσημο, την οποία έχουν ορίσει οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ ως καταληκτική, για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Η Ελλάδα κάνει δειλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες δεν συναίνεσαν στην ολομέλεια της περασμένης Τετάρτης (23/2) στην άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Κι αυτό, παρά το γεγονός πως όλοι οι δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε αποκλιμάκωση, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν πέσει από τις 400, τους διασωληνωμένους να είναι λιγότεροι από 500, αλλά τους θανάτους να επιμένουν στους 73 ανά ημέρα στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, επιμένουν πως η αποκλιμάκωση των μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον εμβολιασμό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:
“Θα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε πως θα πάνε οι δείκτες το επόμενο διάστημα. Δεν μπορούμε να έχουμε 15 και 20 χιλιάδες κρούσματα και με αυτό το εμβολιαστικό ποσοστό να κηρύσσουμε το τέλος της πανδημίας όπως άλλες χώρες που έχουν 90% εμβολιασμό, ενώ εμείς έχουμε 70 με 75%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ούτε έχουμε τις υποδομές άλλων χωρών και ούτε αυτές τελικά οι χώρες πιστεύω ότι στην πραγματικότητα κηρύσσουν το τέλος της πανδημίας”, σημειώνει.
Στο 76% ο εμβολιασμός στο σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 20.000.000 εμβολιασμοί. Οι περίπου 8.000.000 από αυτούς έχουν γίνει μόνο με 1 δόση και 7.500.000 είναι ολοκληρωμένοι. Μόνο 5.250.000 είναι οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης, παρ’ ότι θεωρείται απαραίτητη με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την αποφυγή σοβαρής νόσησης και θανάτου.
Το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού με δύο δόσεις στο σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 72% και με μία δόση 76% , ενώ ο μέσος όρος του εμβολιασμού στα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι στο 72% με δύο δόσεις και στο 75% με μία δόση.
Ωστόσο, οι χώρες που έχουν ποσοστά εμβολιασμού άνω του 85 με 90% είναι αυτές που έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα με μεγαλύτερη ασφάλεια και να κηρύξουν, όχι το «τέλος της πανδημίας», αλλά τουλάχιστον το “τέλος της επείγουσας φάσης” της πανδημίας Covid-19.
Δείτε επίσης: Ιταλία – Ισραήλ: Κηρύσσουν το τέλος της εποχής “έκτακτης ανάγκης” της πανδημίας – Τι θα κάνει η Ελλάδα
Δείτε αναλυτικά ποια είναι σήμερα η θέση της Ελλάδας ως προς τα εμβολιαστικά ποσοστά και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ:
Επαρκούν, όμως, τα δεδομένα αυτά για να προσεγγίσει και η Ελλάδα τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για την κατάργηση των βασικών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα για την προστασία των ανθρώπων από την πανδημία, έως τα τέλη Μαρτίου;
“Ελπίζω ναι!”, απαντά ο Καθηγητής κ. Τζανάκης, αλλά βάζει και μια προϋπόθεση: “Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και να τον φτάσουμε σε πιο ψηλά επίπεδα. Να μην μείνουμε εκεί που είμαστε. Θα μπορέσουμε στο τέλος, όμως, να συμβαδίσουμε ούτως ή άλλως με τις άλλες χώρες. Γιατί στον εμβολιασμό έχει συμβάλλει πολύ σημαντικά και η φυσική ανοσία μέσω της φυσικής μόλυνσης. Τον έχει ενισχύσει τον εμβολιασμό ειδικά το τελευταίο διάστημα με την εξάπλωση της Όμικρον. Οπότε πιστεύω, θα μπορέσουμε κι εμείς να φτάσουμε κι εμείς τελικά σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο”, τονίζει ο ίδιος.
Τζανάκης: “Μέσα – με τέλη Μαρτίου, θα έχουμε καλά νέα”
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τα μέσα, έως και τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στους αριθμούς της πανδημίας και στην Ελλάδα, όπως λέει ο Νίκος Τζανάκης:
“Πιστεύω πως τέλος με μέσα του Μάρτη θα μπορέσουμε να σας πούμε καλά νέα. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας, πιστεύω πως μετά τις 20 του μήνα Μαρτίου θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη θέση κι από άλλο επίπεδο. Και ως προς τους θανάτους και ως προς τους διασωληνωμένους. Τα κρούσματα θα είναι κι αυτά χαμηλότερα από σήμερα, αλλά όσο ψηλά και να είναι δεν θα μας απασχολούν, υπό την έννοια ότι δεν θα αποτελούν σημαντικό παράγοντα, γιατί δεν θα δίνουν σημαντικές διασωληνώσεις ή θανάτους”, τονίζει.
Από τον Απρίλιο και μετά, και εάν ο κορονοϊός δώσει σαφή δείγματα «ενδημικότητας» θα αρχίσουν σταδιακά να τίθενται σε διαπραγμάτευση ακόμη πιο θεμελιώδη μέτρα που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην πανδημία. Κι αυτά είναι: η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η πολιτική δήλωσης κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, η πολιτική της απομόνωσης των κρουσμάτων και της καραντίνας, αλλά και το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.
Κάποια από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να καταργηθούν -όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού- και να αντικατασταθούν από περισσότερο “ομαλές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι π.χ. η γρίπη.