Iatropedia

Τζανάκης: Έως 30.000 τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα και 200.000 τα εβδομαδιαία – Φόβοι για επαναμολύνσεις λόγω Κένταυρου

Όχι 7.891, αλλά σχεδόν 30.000 υπολογίζονται τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού κατά μέσο όρο, εάν στο μητρώο ασθενών Covid-19 δηλωνόταν το σύνολο των ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της παραλλαγής "Κένταυρος" στην Ελλάδα, καθώς διαφεύγει περαιτέρω της ανοσίας και δεν αποκλείεται να φέρει χιλιάδες επαναμολύνσεις.

Η υποδήλωση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι δεδομένη για τους επιστήμονες. Ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι με την επικράτηση της Όμικρον 5, όταν καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά ανοσίας και μειώθηκε το κίνητρο για τους πολίτες να δηλώνουν τη νόσησή τους με επαναληπτικό repid ή PCR τεστ σε φαρμακείο ή δομή Υγείας.

Έτσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τα πραγματικά τεστ εμφανίζονται πλέον τετραπλάσια, σε σύγκριση με τα κρούσματα που ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Οι 55.242 εβδομαδιαίες μολύνσεις, δηλαδή, που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 18/10 ο ΕΟΔΥ, στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε 150 με 200.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κρούσματα, εισαγωγές και διασωληνωμένοι ασθενείς

Όπως σημειώνει δε ο ίδιος στο iatropedia.gr, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τον διπλασιασμό των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία μέσα σε έναν μήνα, αριθμός που είναι αναλογικός με αυτόν των κρουσμάτων.

“Τόσο πολλά κρούσματα ξαναείχαμε το καλοκαίρι, με την Όμικρον 2 και Όμικρον 5. Τότε που και πάλι δεν δηλώνονταν τόσο πολύ τα θετικά περιστατικά, αλλά τώρα πολύ περισσότερο. Τα πραγματικά κρούσματα, όμως, είναι τετραπλάσια, δεδομένου ότι ο 1 στους 3 ή ο 1 στους 4 μόνο δηλώνει το κρούσμα. Δηλαδή, αν έχουμε τώρα επίσημα καταγεγραμμένα περίπου 7 με 8 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, επί 4 αφού είναι τετραπλάσια, έχουμε σχεδόν 24 με 30 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο. Δηλαδή, από 150 έως 200 χιλιάδες την εβδομάδα, σημειώνει ο Καθηγητής.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Τζανάκης: Διπλάσιες οι νοσηλείες και τετραπλάσια τα πραγματικά κρούσματα – Σε ποιες Π.Ε. αυξάνεται το ιικό φορτίο 

Η υποδήλωση των κρουσμάτων έχει τη θετική της πλευρά, λέει ο Νίκος Τζανάκης. Καθώς, ειδικά στους νέους ανθρώπους -που δεν δηλώνουν τα κρούσματα και δεν κάνουν καν τεστ- φαίνεται ότι η νόσος έχει μετατραπεί σε ένα απλό κρυολόγημα.

“Περνάμε πλέον σε μία φάση της πανδημίας που, σε ένα μέρος του πληθυσμού τουλάχιστον, δηλαδή στους κάτω από τα 50 έτη – είναι τόσο ελαφριά η νόσος που το περνούν σαν κρυολόγημα. Αυτή είναι η θετική πλευρά αυτού του ζητήματος. Η αρνητική πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε πλέον μέσω των κρουσμάτων να έχουμε αξιόπιστη επιτήρηση”, τονίζει ο ειδικός.

Ανησυχούν οι αυξημένες νοσηλείες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ – Έρχεται κύμα με τη δυναμικότητα του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανήλθαν σε 1.351, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.102. Δηλαδή παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης του 23%.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 193 ασθενείς ανά ημέρα, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από εχθές στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

“Επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις μας ότι έχουμε αυξητική τάση. Είπαμε χθες ότι πλέον έχουμε σχεδόν 200 εισαγωγές την ημέρα και χθες επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ οι 193 εισαγωγές την ημέρα. Έχουμε δηλαδή ένα διπλασιασμό των εισαγωγών από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά -σε ένα μήνα μέσα- και πιστεύω ότι βαδίζουμε μάλλον σχεδόν σταθερά προς το να έχουμε την ανάπτυξη του επόμενου κύματος, το οποίο θα είναι κάτι σαν το καλοκαιρινό σε δυναμική, σημειώνει ο ειδικός.

Δείτε την αύξηση στις εισαγωγές, όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην ιστοσελίδα cello.gov.gr

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες σημειώθηκε αύξηση και στους διασωληνωμένους ασθενείς. Δηλαδή από 62 στην προηγούμενη επιδημιολογική έκθεση, πλέον ανήλθαν στους 74. Η μέση ηλικία τους είναι τα 73 έτη, ενώ το 95,9% έχει υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η αύξηση στις ΜΕΘ είναι φυσικό επακόλουθο της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία:

“Και αυτό συμβαδίζει με την γενικότερη αύξηση των εισαγωγών. Κάποια κρούσματα δηλαδή, μοιραία θα “γλιστρήσουν” και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, τονίζει,

Ανησυχία για την αύξηση του Κένταυρου – Θα μολυνθούν και εμβολιασμένοι με 4 δόσεις

Σημαντική είναι και η αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα και συγκεκριμένα από 5 έως 170%. Εντοπίζεται δε σε 8 από 12 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού ανίχνευσης του ΕΟΔΥ.

Δείτε τις περιοχές στο διάγραμμα του ΕΟΔΥ:

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά και τις μεταλλάξεις, καθώς κάποιες από αυτές, φαίνεται να αντιστέκονται περισσότερο στα εμβόλια και τη φυσική νόσηση.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανέδειξε ένα νέο ανησυχητικό στοιχείο: τον διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων της παραλλαγής “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75).

Συγκεκριμένα, από 8 περιστατικά την προηγούμενη, αυτή την εβδομάδα ταυτοποιήθηκαν 16, ενώ ο συνολικός αριθμός των στελεχών “Κένταυρος” έχει φτάσει τα 31.

“Βαδίζουμε αργά -και όχι πάρα πολύ γρήγορα- προς μια έξαρση φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι θα είναι Όμικρον 5. Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι αρχίζουν οι Κένταυροι και αυξάνονται. Έχει ελαφρά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5, αλλά κυρίως διαφεύγει της ανοσίας. Επομένως θα έχουμε περισσότερες επαναμολύνσεις, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Το βασικό πρόβλημα με την παραλλαγή “Κένταυρος” είναι ότι τα εμβόλια της Όμικρον 4 και 5 δεν θα προσφέρουν κάλυψη.

“Δεν σημαίνει, δηλαδή, πώς όσοι εμβολιάζονται και μολύνονται από την Όμικρον 5, θα τη γλιτώσουν από τον Κένταυρο. Ο Κένταυρος πραγματικά διαφεύγει της ανοσίας και υπό αυτή την έννοια μας προβληματίζει επειδή θα έχουμε πολλές επαναμολύνσεις. Και μάλιστα επαναμολύνσεις που θα είναι με 4 δόσεις εμβολιασμένοι. Επομένως έχουμε έναν ακόμη παράγοντα αυξημένης μεταδοτικότητας. ”, καταλήγει ο γιατρός.