Τζανάκης για κορονοϊό: Από 2.800 στα 300 ημερησίως έπεσαν τα αντιιικά – Ίσως και δεύτερο κύμα την άνοιξη
Παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κορονοϊού ήταν τεράστια πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διασπορά του μειώθηκε απότομα, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα.
“H COVID-19 κατακρημνίστηκε απότομα”, λέει στο iatroepdia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει:
“Το είχαμε πει πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα έχουμε αποκλιμάκωση. Θα κορυφωθεί γύρω στις 10 και θα πέσει κατευθείαν. Η γρίπη κρατάει ακόμα, αλλά νομίζω ότι κι αυτή μπαίνει σιγά – σιγά σε ύφεση”, σημειώνει.
Οι πνευμονολόγοι σημειώνουν πως χαρακτηριστικό της απότομης υποχώρησης της COVID-19 είναι η μειωμένη ζήτηση στα αντιικά φάρμακα, τα οποία από 2.800 έπεσαν στα 300 ημερησίως, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα υποχώρησαν η θετικότητα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι που από 103 την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν τους 73 θάνατοι, χωρίς να σημαίνει πως δεν είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολλοί.
Μείωση καταγράφηκε στις 8 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν στην κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-29 και στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα αστικά λύματα.
Νέα κορύφωση του κορονοϊού την άνοιξη;
Ωστόσο, μπορεί να μην ξεμπερδέψαμε ακόμη φέτος με τον κορονοϊό, λέει ο Νίκος Τζανάκης:
“Ρωτάτε αν θα έχουμε κι άλλο κύμα; Ο κορονοϊός δεν εξαρτάται από τον καιρό, αλλά κυρίως από το θέμα των κοινωνικών επαφών. Σίγουρα θα κάνει κάποια έξαρση πάλι, ίσως κατά την άνοιξη, αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη”, αναφέρει.
Όσον αφορά στη γρίπη, και αυτήν την εβδομάδα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα η διασπορά της, αλλά και οι σοβαρές νοσήσεις και οι θάνατοι. Συγκεκριμένα, 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 19 να δίνουν μάχη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
“Η γρίπη θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από αυτήν την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα σιγά – σιγά”, προβλέπει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: “Είναι λίγο νωρίς για αποκλιμάκωση για την γρίπη, επειδή η γρίπη πηγαίνει έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά έχει να κάνει μάλλον με το γεγονός ότι έκανε μεγάλη κορύφωση τις προηγούμενες εβδομάδες”, καταλήγει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.