Ν. Τζανάκης: «Ακόμη και οι υγιείς κινδυνεύουν από έμφραγμα» Μέτρα προστασίας από τον καπνό

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Οι δραματικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στην ανθρώπινη υγεία είναι ανυπολόγιστες και σωρευτικές, υποστηρίζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες για τις δασικές πυρκαγιές. Εκτός από το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τις περιουσίες των πολιτών, καταστρέφουν και την ανθρώπινη υγεία. Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, σημειώνει πως από τις τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων που εκλύονται από τις πυρκαγιές, κινδυνεύουν ακόμη και οι υγιείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κάποιος πολίτης εκτεθεί επί πολύ ώρα σε πολύ μεγάλη ποσότητα καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την καύση, μπορεί να κινδυνεύσει με στεφανιαίο επεισόδιο και έμφραγμα.

“Ακόμη κι αν κάποιος υγιής και όχι άρρωστος, δηλαδή, κάποιος που μπορεί να έχει προδιάθεση για καρδιο-αναπνευστικά προβλήματα και δεν γνωρίζει ότι έχει στεφανιαία νόσο, μπορεί εάν εκτεθεί σε πολύ μεγάλη ποσότητα καπνού και εισπνεύσει πολύ μονοξείδιο του άνθρακα από την καύση που γίνεται σε μια πυρκαγιά, να μπει σε τελική ευθεία να εμφανίσει ένα σοβαρό καρδιοαναπνευστικό επεισόδιο, ή έμφραγμα”, λέει ο κ. Τζανάκης.

Πυρκαγιές: Μέτρα προστασίας από την εισπνοή καπνού

Περισσότερο ευάλωτοι, όπως λέει ο επιστήμονας, είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά και τα μικρά παιδιά κάτω από 2 ετών.

Γι’ αυτές τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού συστήνει τα παρακάτω:

  • τις λιγότερες δυνατές μετακινήσεις
  • κλειστά παράθυρα μέσα στο σπίτι και κλιματισμό γιατί είναι εκρηκτικό το μείγμα καύσωνα και καπνού.
  • πολύ λίγη επαφή με το φυσικό περιβάλλον και καθόλου κίνηση.
  • διασφάλιση ηλεκτρικού δικτύου για όσους υποστηρίζονται από συσκευές που θέλουν ηλεκτρική ενέργεια. “Εάν η περιοχή πληγεί από πυρκαγιά μπορεί να μην πληγεί το σπίτι, αλλά να καούν τα δίκτυα. Επομένως πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία αυτή”, σχολιάζει ο Καθηγητής.

Επίσης, οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα -για έναν λόγο παραπάνω- θα πρέπει να μην εκτίθενται στον καπνό, “ακόμη κι αν δεν είναι κοντά στην πυρκαγιά κι αυτό καθώς ο καπνός μεταφέρεται ακόμη και σε πολύ μακρινές περιοχές”, όπως λέει ο Καθηγητής.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η μικρότερη έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια συμβαίνει μέσα στο σπίτι.

Και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει τα κλιματιστικά να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ανακυκλώνουν τον αέρα από έξω προς τα μέσα.

“Υπάρχει μια ειδική ρύθμιση που κάνει εσωτερική ανακύκλωση του αέρα, για να μην φέρνει τον καπνό μέσα στο σπίτι”, εξηγεί ο ίδιος.

Ειδικότερα ο γιατρός σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα βρέφη κάτω από 1,5 – 2 έτη, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα.

Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να μην κυκλοφορήσουν καθόλου στο εξωτερικό περιβάλλον το οποίο έχει επιβαρυνθεί από τους καπνούς των πυρκαγιών κι αυτό καθώς μπορεί να εμφανίσουν βρογχιολίτιδες και παροξύνσεις παιδικού βρογχικού άσθματος.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με γιατρό

Με τον γιατρό τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα:

  • οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), οι οποίοι θα νιώσουν συμπτώματα που προδικάζουν κάποιο παροξυσμό και συγκεκριμένα εάν εμφανίσουν αύξηση της δύσπνοιας, του βήχα και της απόχρεμψης,
  • οι καρδιοπαθείς εφόσον αυξηθεί η δύσπνοιά τους
  • τα μικρά παιδιά εφόσον αναπτύξουν βήχα και δυσανεξία, δύσπνοια, ταχύπνοια κ.α.

Επίσης, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Τζανάκη, “εάν κάποιος υγιής εμφανίσει έντονο πόνο στο στήθος και έντονη δύσπνοια, να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και να πάει στο νοσοκομείο”, όπως λέει.

Νίκος Τζανάκης: “Δεν υπάρχει απόσταση ασφαλείας από τον καπνό της φωτιάς”

Σύμφωνα με τον ειδικό, από τη στιγμή που κάποια περιοχή μυρίζει καπνό, σε αυτή υπάρχουν αιωρούμενα μικροσωματίδια και οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν μέτρα.

“Απόσταση ασφαλείας σημαίνει ότι δεν μυρίζω την πυρκαγιά. Αυτή είναι η κανονική απόσταση ασφαλείας. Από εκεί και ύστερα δεν χρειάζεται να πούμε χιλιομετρικές αποστάσεις γιατί ο “βασιλιάς αέρας”, ο οποίος κανονίζει τα πάντα αυτήν την εποχή, μπορεί να φέρει τον καπνό από τη μία περιοχή στην άλλη σε μερικά λεπτά”, σημειώνει ο επιστήμονας και προσθέτει:

“Άρα όπου μυρίζει σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή έκθεση στον καπνό και ο κόσμος θα πρέπει να παίρνει μέτρα”, λέει.

Τέλος επισημαίνει, πως τα σωματίδια του καπνού επειδή είναι πολύ μικρά δεν πέφτουν κάτω στο έδαφος και δεν χάνονται. Αιωρούνται για πολλές μέρες στην ατμόσφαιρα.

“Επομένως μια πυρκαγιά προκαλεί μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση για πολλές μέρες”, καταλήγει ο κ. Νίκος Τζανάκης.