Τζανάκης: Ποιος αλγόριθμος στα self test θα μας γλιτώσει από τον κορονοϊό στο πασχαλινό τραπέζι

  • Γιάννα Σουλάκη
κορονοϊός
Η κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε με τις απανωτές συνεδριάσεις των επιστημόνων, θα χαράξει τον οδικό χάρτη του Πάσχα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι στην πόλη και όχι στο χωριό. Ποιος θα είναι ο ρόλος των self test και πως μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλείς γιορτές.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η επιβαρυμένη εικόνα στα νοσοκομεία βάζουν φρένο στις μετακινήσεις των πολιτών εκτός Περιφερειακής ενότητας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει τις ολιγάριθμες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια, με μέλη δύο ή τριών οικογενειών για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα.

Με “όπλο” τα self test

Προϋπόθεση γι’ αυτές τις συναντήσεις γύρω από το πασχαλινό τραπέζι αποτελούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν φορείς του κορονοϊού και να αποφευχθεί η διασπορά.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζει ότι με ολιγάριθμους συμμετέχοντες και με την χρήση των self test θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε με ασφάλεια.

“Να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα, σε λογικούς αριθμούς και ανάλογα με τον χώρο. Καλό θα είναι να αποφύγουμε τις πολυπληθείς παρέες και σε κάθε περίπτωση προτείνεται ένας αλγόριθμος για τα self test, που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία”, σημειώνει.

Δείτε επίσης – Τζανάκης για self test: Σε πόσους θα είχαν μεταδώσει τον ιό οι 400 θετικοί, εάν είχαν πάει σχολείο

Ποιος είναι ο αλγόριθμος που ελαχιστοποιεί τα ψευδώς αρνητικά self test

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που έχει δημιουργήσει μέσω των μαθηματικών μοντέλων που “τρέχει” για την πανδημία το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η ομάδα του καθηγητή κ. Τζανάκη, τα self test των συμμετεχόντων στο πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να είναι δύο και να γίνουν με συγκεκριμένη χρονική απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Ο ίδιος σημειώνει: “Θα ήταν πάρα πολύ καλό αν θέλουν κάποιοι να βρεθούν το Πάσχα, να κάνουν ένα self test τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη το αργότερο, κι ένα δεύτερο self test το Μεγάλο Σάββατο. Και μετά να βρεθούν μαζί με άλλους την Κυριακή του Πάσχα. Με μεγάλη πιθανότητα, θα έχουν πιαστεί οι θετικοί με αυτόν τον αλγόριθμο που σας λέω τώρα. Και φυσικά εφόσον είναι θετικοί θα πρέπει να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε”.

Γιατί, όμως, η συγκεκριμένη μέθοδος βοηθάει στον περιορισμό της “αστοχίας” που μπορεί να κοστίσει σε κρούσματα και ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων; Ο Καθηγητής κ. Νίκος Τζανάκης, εξηγεί:

“Αυτός ο αλγόριθμος διασφαλίζει, διότι το διαγνωστικό “παράθυρο” των self test (σ.σ. το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να επωαστεί ο ιός) είναι τέτοιο, που εάν κάνεις διαδοχικά τεστ με αυτήν την απόσταση το πρώτο από το δεύτερο, έχεις πολύ μεγάλη πιθανότητα, εάν το πρώτο βγει ψευδώς αρνητικό το δεύτερο να είναι σωστό, δηλαδή θετικό”, αναφέρει ο Καθηγητής και αναλύει περαιτέρω:

“Το διαγνωστικό “παράθυρο” των self test από πλευράς χρόνου είναι περίπου μια εβδομάδα, δηλαδή 7 μέρες. Όταν το ιικό φορτίο είναι στο φόρτε του. Στην αρχή, λοιπόν, της νόσησης που είναι χαμηλό το ιικό φορτίο, μπορεί το self test να βγει ψευδώς αρνητικό. Όμως, τις επόμενες μέρες -εάν το κάνεις μετά από τρεις μέρες ή τέσσερις, το ιικό φορτίο θα έχει αυξηθεί και θα βγει σίγουρα θετικό”.

Τζανάκης: Πως θα πρέπει να λειτουργήσει η Εκκλησία με ασφάλεια

Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει στους ανοιχτούς ναούς και στη λειτουργία τους, όπως ορίζει το θρησκευτικό, εορταστικό πρόγραμμα, αλλά με τροποποιήσεις στο ωράριο. Έτσι εάν συμφωνήσουν και οι επιστήμονες που θα συνεδριάζουν σχεδόν κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα, η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα το Μεγάλο Σάββατο, ώστε να μην υπάρξει παρέκκλιση στην απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει.

Επίσης, ζητήθηκε από τους ιερείς, ιεροψάλτες και επίτροπους της κάθε ενορίας να έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, καθώς και να επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πιστών, με βάση τη χωροταξική δυνατότητα του ναού (ένα άτομο ανά 15 ή 20 τ.μ) και πάντα με τη χρήση μάσκας.

Ο κ. Νίκος Τζανάκης κρίνει ότι το πρωτόκολλο αυτό για τη λειτουργία των ναών κινείται σε θετική κατεύθυνση, αρκεί να τηρηθεί:

“Είναι πάρα πολύ καλό ότι θα επεκταθεί το self test ή στους λειτουργούς, τους ιερείς και τους ψάλτες των ιερών ναών. Κατά τη γνώμη μου οι εκκλησίες θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ανάλογα του λιανεμπορίου, που σημαίνει πάρα πολύ λίγος κόσμος σε εσωτερικό χώρο στην εκκλησία και αραιός ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους. Να μην γίνει δηλαδή, ότι γίνεται κάθε χρόνο, ο ένας πάνω στον άλλον στις εκκλησίες την Ανάσταση ή τη Μεγάλη Παρασκευή”.

Όσο για το “πλαφόν” των 100 ατόμων που έχει τεθεί ως ανώτατο όριο, κρύβει έναν κίνδυνο, όπως σχολιάζει:

“Μα για να είναι 100 άτομα, επί 15 τ.μ. ανά άτομο, πρέπει ο ναός να είναι 1.500 και 2.000 τ.μ. Ποιες εκκλησίες είναι αυτές; Μόνο λίγες καθεδρικές έχουν τόσο χώρο, όλες οι άλλες είναι μικρότερες. Εγώ λέω, ανά 15 – 20 τ.μ. το λιγότερο πρέπει να υπάρχει ένας πιστός. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και στους άδειους χώρους ελοχεύει κίνδυνος, αν μείνει κάποιος πολύ ώρα και αν είναι πολλοί άνθρωποι. Θα μοιάζει λίγο με τα κορωνοπάρτυ μετά, χωρίς ποτά και μουσικές βέβαια. Και φυσικά, οπωσδήποτε με μάσκες”, σημειώνει.

Κανένα μέτρο, ωστόσο, όπως καταλήγει ο κ. Τζανάκης δεν είναι αποτελεσματικό εάν οι πολίτες δεν το τηρήσουν. Και τα αποτελέσματα σ’ αυτήν την περίπτωση και με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας, θα είναι ολέθρια, όπως λέει:

“Ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος και καλό θα ήταν να μην τον διατρέξουμε, καλό θα είναι να τα κάνουμε όλα σωστά. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και έχουμε μεγάλες παρέες απροφύλακτες εντός σπιτιών, τις επόμενες μέρες θα δούμε αναζωπύρωση των δεικτών και ένα πισωγύρισμα στην όλη υπόθεση σταθεροποίησης που έχουμε μέχρι τώρα. Σε ποια έκταση; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει από τώρα”, καταλήγει.