Τις 176 (+31.34%) έφτασαν χθες Κυριακή (19/6) οι νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όταν πριν από 10 ημέρες δεν ξεπερνούσαν τις 90. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου εκτοξεύθηκε στους 130 ασθενείς. “Την Κυριακή είχαμε 176 εισαγωγές και μεγάλη αύξηση. Από τις 30 Μαΐου που είχαμε 87 εισαγωγές κατά μέσο όρο και τώρα κατά μέσο όρο 130, συμπεραίνουμε πως υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 60% με 70% μέσα σε 10 μέρες”, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Τζανάκης: “Αύξηση στις εισαγωγές σημαίνει … περισσότερα κρούσματα”
Μάλιστα με βάση τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας του επιστήμονα και τα επιδημιολογικά μοντέλα που “τρέχουν”, ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία υποδηλώνει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφει ο ΕΟΔΥ.
Αυτό οφείλεται στους ίδιους τους πολίτες, που συχνά κάνουν αυτοδιάγνωση (self test) στο σπίτι τους και δεν προχωρούν στο επαναληπτικό rapid test σε φαρμακείο ή δημόσια δομή. Μια πρακτική που αποδεικνύεται λανθασμένη, όπως λέει ο ειδικός:
“Με βάση αυτά που ξέρουμε και την εμπειρία μας από την Όμικρον 2, οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν σε πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνονται τεστ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, αλλά η κοινωνία “βράζει” κι αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ ήμασταν στις 70, έχουμε πάει στις 140 ακατέβατα τώρα. Που σημαίνει ότι έχουμε κρούσματα που δεν τα καταγράφουμε”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.
Τζανάκης: “Όσοι δεν δηλώνονται ως κρούσμα, δεν μπορούν να πάρουν αντιιικά”
Η αυτοδιάγνωση, χωρίς δήλωση του κρούσματος στο Μητρώο Ασθενών Covid-19 είναι λανθασμένη πρακτική, σημειώνει ο Καθηγητής Τζανάκης και όχι μόνο λόγω της αλλοίωσης των επιδημιολογικών στοιχείων, όπως λέει.
Συμβουλεύει δε τους πολίτες μετά το θετικό self test, να προχωρούν σε επιβεβαίωση με rapid.
“Είναι γεγονός ότι πολλοί αυτοδιαγιγνώσκονται στο σπίτι και δεν πάνε να κάνουν τεστ. Να πάνε να κάνουν rapid και να το δηλώσουν. Να μην το διαγιγνώσκουν μόνοι τους στο σπίτι. Για πολλούς λόγους αυτό είναι κρίσιμο και να μην το αμελεί ο κόσμος. Ατομικά δε για κάποιους είναι πάρα πολύ κρίσιμο”, λέει και εξηγεί:
“Για όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν συνοδά νοσήματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γιατί πρέπει να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα. Και το δεύτερο είναι ότι πολλοί από αυτούς με την πιστοποίηση της πρόσφατης νόσησης αποκτούν δικαιώματα για τα πιστοποιητικά κίνησης και πρόσβασης και εισόδου σε χώρους που θα χρειαστούμε το φθινόπωρο. Τροποποιείται, επίσης, το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα”, υπογραμμίζει.
Όμικρον 5 στα νησιά, Όμικρον 4 στην Αττική
Οι αυξημένες τιμές στο δείκτη μεταδοτικότητας, πάνω από 1,20 στο μέσο όρο του 80% της Επικράτειας και σε πολλές περιοχές ακόμη και άνω του 1,50, δεν είναι καλό νέο. Επίσης, η θετικότητα στα τεστ είχε καιρό να βρεθεί στο 6% και στο 7%.
Τα παραπάνω οφείλονται στις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5).
Μάλιστα, όπως φαίνεται, καμία από τις δύο δεν έχει επικρατήσει έναντι στης άλλης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Καθηγητή Τζανάκη, στα νησιά που εμφανίζουν έξαρση στα κρούσματα επικρατεί η Όμικρον 5 και στην Αττική, που επίσης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, επικρατεί η Όμικρον 4.
Στην Κρήτη μάλιστα, η Όμικρον 5 -σύμφωνα με τον ίδιο- επικράτησε στο άνω του 80% μέσα σε μόλις… 10 ημέρες.
“Στην Κρήτη έχουμε πλέον Όμικρον 5 σχεδόν στο σύνολο των δειγμάτων. Αστραπιαία επικράτησε μέσα σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες. Έχουμε τώρα Όμικρον 5 στα νησιά και Όμικρον 4 στην Αττική. Το δίκτυο γονιδιωματικής θα καθυστερήσει να βγάλει αποτελέσματα. Το ακριβές αποτέλεσμα το επίσημο θα το έχουμε μετά από 2 με 3 εβδομάδες”, σημειώνει ο ειδικός.
Θα υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία, αλλά όχι στις ΜΕΘ – Θα αυξηθούν οι θάνατοι
Με την εικόνα αυτή, η πίεση στα νοσοκομεία είναι μονόδρομος. Ακόμη και αν οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνες, σε σύγκριση με την παλαιότερη Δέλτα.
Το σενάριο ότι δεν θα έχουμε πίεση στα νοσοκομεία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Τουλάχιστον στις απλές κλίνες.
“Θα το δούμε αυτό. Σε απλές κλίνες θα έχουμε μια εκδήλωση πίεσης. Πάμε να δούμε τώρα, αν θα συμπεριφερθούν η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5, όπως η Όμικρον 2 που δεν έδωσε πίεση στις Μονάδες (ΜΕΘ). Αν γίνει αυτό θα είναι καλά. Αλλά ότι θα έχουμε πίεση σε απλές κλίνες, θα έχουμε”, σχολιάζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Στο εξωτερικό που προηγείται στην έξαρση των νέων παραλλαγών (οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν αύξηση των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα, και οι 15 άνω του 30%), δεν έχουν επηρεαστεί προς το παρόν οι βαριές νοσηλείες (ΜΕΘ), αλλά υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19.
Στην Πορτογαλία, ωστόσο, που προηγείται 15 με 20 μέρες σε σχέση με εμάς στο νέο κύμα Covid-19, οι θάνατοι αυξήθηκαν, αλλά όχι η πίεση στους διασωληνωμένους και τις ΜΕΘ.
“Με 25 χιλιάδες κρούσματα η Πορτογαλία, (τώρα είναι σε πτώση, έπεσαν στις 10 χιλιάδες), οι θάνατοι ανέβηκαν περίπου στους 40 την ημέρα (και τώρα είναι στους 25). Επομένως ανέβηκαν οι θάνατοι. Όμως χωρίς πίεση στις Μονάδες, αλλά με πίεση στα νοσοκομεία στις απλές κλίνες”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Οι θάνατοι πιθανότατα θα αυξηθούν μετά από 15 ημέρες, λέει ο επιστήμονας:
“Αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη “χτυπούν” υπερήλικες που δεν έκαναν καλή ανοσία από τα εμβόλια και ανθρώπους με συνοδά νοσήματα. Και αυτοί χωρίς να εκδηλώνουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να χρειάζεται Μονάδα (ΜΕΘ), καταλήγουν δυστυχώς στον θάνατο διότι είναι επιβαρυμένοι ήδη από τα συνοδά νοσήματα”, λέει ο Νίκος Τζανάκης και καταλήγει πως οι ευάλωτοι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν και από μια απλή γαστρεντερίτιδα, “οπότε τους “στέλνει” αμέσως ο κορονοϊός”, όπως λέει.