Τζιτζίκια: Γιατί το σάουντρακ του καλοκαιριού ηχεί διαφορετικά στα αυτιά κάθε ανθρώπου
Σε άλλους ακούγονται σαν μελωδία. Σε κάποιους, όμως, φέρνουν από δυσφορία έως απόγνωση. Τα τζιτζίκια, για τα οποία και ο λόγος, μπορεί να είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα ενοχλητικά για άτομα στο φάσμα του αυτισμού που είναι ευαίσθητα στους ήχους.
Φέτος στις ΗΠΑ έκαναν την εμφάνισή τους τρισεκατομμύρια έντομα από δύο διαφορετικά είδη: το ένα εμφανίζεται κάθε 13 χρόνια και το άλλο κάθε 17.
Το τραγούδι τους (το «τερέρισμά» τους, όπως ονομάζεται επισήμως ο ήχος που παράγουν) μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό για ορισμένα άτομα, όπως τα άτομα με αυτισμό. Τόσο που μπορεί να φτάσει να προκαλέσει σωματική δυσφορία.
Η αλήθεια είναι ότι όταν μια μεγάλη ομάδα από τζιτζίκια αρχίζει το τραγούδι, η χορωδία μπορεί να ηχεί στα αυτιά κάποιων ανθρώπων τόσο δυνατό όσο μια μοτοσικλέτα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri-St. Louis φέτος συγκέντρωσαν επίπεδα θορύβου από τζιτζίκια έως και 86 ντεσιμπέλ, δηλαδή τόσο δυνατά όσο και ο θόρυβος που κάνει ένα μπλέντερ.
Είναι λογικό, λοιπόν, κάποιοι να μη βρίσκουν καθόλου μελωδικό έναν τέτοιο ήχο.
Προβλήματα εμβοών
Η Fatima Husain είναι καθηγήτρια και νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ήχο. Λέει ότι τα άτομα με εμβοές μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με τα τζιτζίκια και τον ήχο τους.
«Κάποιοι λένε ότι ακούγεται σαν βουητό, σαν άνεμος που φυσάει μέσα από δέντρα και, παραδόξως, αρκετοί λένε ότι ακούγεται σαν… τζιτζίκια», λέει η Husain.
Για τους περισσότερους ανθρώπους που υποφέρουν από εμβοές ο ήχος που κάνουν τα τζιτζίκια είναι ένας ακίνδυνος θόρυβος στο φόντο, σύμφωνα με την ίδια. Σε άλλους, όμως, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην επικοινωνία, να κάνει δύσκολη δηλαδή την εύκολη συνομιλία με κάποιον, ή στον ύπνο. Όσοι έχουν εμβοές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη. Ένας δυνατός και επίμονος ήχος, όπως τα τζιτζίκια, μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές, λέει η Husain.
Το τραγούδι των τζιτζικιών δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε όλους όμως. Για κάποιους μπορεί να είναι και ανακουφιστικό. Κι αυτό γιατί σε ορισμένα άτομα, οι εμβοές επιδεινώνονται όταν επικρατεί ησυχία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ήχος από τα τζιτζίκια μπορεί να λειτουργεί σαν ηρεμιστικός λευκός θόρυβος.
«Ο ήχος είναι αρκετά δυνατός και, κατά κάποιον τρόπο, καταπνίγει τις εσωτερικές εμβοές τους», εξηγεί η ειδικός.
Καμία μόνιμη ζημιά
Όσο δυνατός, όμως, κι αν είναι ο ήχος που παράγουν, δεν μπορεί να βλάψει από μόνος του την ακοή κανενός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η απώλεια ακοής είναι κάτι που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου με την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατούς ήχους. Ο ήχος από τα τζιτζίκια δεν έχει τόσο μεγάλη ένταση και διάρκεια ώστε να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά, λέει η Husain.
Άλλες καθημερινές πηγές θορύβου ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Σύμφωνα με την ίδια, η συνεχής έκθεση στον ήχο ενός αυτοκινητόδρομου, ενός αεροδρομίου, βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών όπως το μπλέντερ και το πιστολάκι μαλλιών μπορεί να είναι ανησυχητική. Και μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου.
«Αν εκτίθεστε σε πολύ δυνατούς ήχους για ένα μέρος της ημέρας, στο σχολείο ή στη δουλειά σας, αυτό μπορεί να σας γεμίσει με περισσότερο άγχος, μπορεί να σας κάνει πιο ευερέθιστους», εξηγεί.
Σε αντίθεση με έναν αυτοκινητόδρομο ή ένα αεροδρόμιο, όμως, τα τζιτζίκια δεν θα είναι μαζί μας για πολύ. Μόνο το καλοκαίρι.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΥ: Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο
Διατροφή: Ποιες τροφές καταπολεμούν την κόπωση και δίνουν ενέργεια
Ποια φαγητά και ροφήματα να αποφεύγετε για να μην ιδρώνετε περισσότερο