Unicef: Ο υποσιτισμός απειλεί 3,2 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν
Σχεδόν 3,2 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, θα κινδυνεύσουν εφέτος να εκδηλώσουν οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν, προειδοποιεί η Unicef. Η αιτία είναι οι συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και δύο χρόνια στην χώρα της ανατολικής Αφρικής, μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής ομάδας.
«Από αυτά τα παιδιά περίπου τα 772.000 κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό», δήλωσε η κυρία Εύα Χιντς, εκπρόσωπος της Unicef στο Σουδάν. Ο σοβαρός οξύς υποσιτισμός είναι η πιο θανατηφόρος μορφή του.
Σύμφωνα με την Unicef, οι κύριες αιτίες του οξέος υποσιτισμού είναι σε γενικές γραμμές:
- Η ελλιπής πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και πόσιμο νερό
- Η έλλειψη σωστών συνθηκών υγιεινής
- Οι ακατάλληλες διατροφικές πρακτικές (κυρίως για τα βρέφη, τα παιδιά και τις γυναίκες)
- Η επισιτιστική ανασφάλεια
Λιμός
Λιμός πλήττει ήδη πέντε επαρχίες του Σουδάν, αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ οι οποίες βασίζονται σε πρόσφατη έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).
Το IPC προβλέπει ότι ως τον Μάιο ο λιμός θα επεκταθεί σε άλλες πέντε περιοχές της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ. Είναι μία τεράστια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί μερικές από τις χειρότερες ωμότητες στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Άλλες 17 επαρχίες, εξ άλλου, στο δυτικό και κεντρικό Σουδάν απειλούνται από λιμό. «Χωρίς άμεση και χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική πρόσβαση (…) ο υποσιτισμός κινδυνεύει να επιδεινωθεί σε αυτές τις περιοχές», τόνισε η κυρία Χιντς.
Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν μάχη για την εξουσία μεταξύ του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό.
Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι ενώ 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Είναι μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις και κρίσεις εκτοπισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία πρόσκειται στον στρατό, έχει διαψεύσει τις αναφορές για λιμό στη χώρα. Ωστόσο οι οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και της αδιάκοπης βίας. Ο σουδανικός στρατός και οι ΔΤΥ αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock