UNICEF: Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν πάνω από 330 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο
Ένα σε έξι παιδιά σε όλο τον κόσμο (ή συνολικώς 333 εκατομμύρια παιδιά) ζουν σε ακραία φτώχεια, αναφέρουν η UNICEF και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τονίζουν πως πριν την εμφάνιση της πανδημίας είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση του φαινομένου. Αυτή όμως ανακόπηκε όταν μπήκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, μεταξύ 2013 και 2022 τα παιδιά που ζουν με 2,15 δολάρια (ή λιγότερα) την ημέρα μειώθηκαν από 383 εκατομμύρια σε 333 εκατομμύρια. Αν όμως δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, θα είχαν γλιτώσει από τη φτώχεια άλλα 30 εκατομμύρια παιδιά.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι με τον παρόντα ρυθμό βελτίωσης της κατάστασης, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του τερματισμού της παιδικής φτώχειας έως το 2030. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το 2016.
Που αυξήθηκαν, που μειώθηκαν
Η υποσαχάριος Αφρική παραμένει η περιοχή του κόσμου όπου υποφέρουν περισσότερο τα παιδιά. Το 40% των παιδιών όλου του κόσμου που ζουν σε ακραία φτώχεια, κατοικούν σε αυτήν. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Έτσι, από τα παιδιά που γεννιούνται στην υποσαχάριο Αφρική το 71,1% ζουν πλέον σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 54,8%.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της περιοχής, τα περιορισμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, τους πολέμους, τις καταστροφές από την κλιματική αλλαγή και – φυσικά – την πανδημία του κορωνοϊού.
Στις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου (εξαιρουμένης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής) παρατηρείται σταδιακή μείωση των ποσοστών ακραίας φτώχειας.
Οι μισοί πάμφτωχοι κάτοικοι του πλανήτη είναι παιδιά
Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 50% όλων των εξαιρετικά φτωχών κατοίκων του πλανήτη. Και αυτό, παρότι αποτελούν μόλις το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, σημειώνεται στην έκθεση. Δυστυχώς όμως έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους ενήλικες να ζουν σε εξαιρετικά φτωχό νοικοκυριό, χωρίς τα στοιχειωδώς απαραίτητα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, δηλαδή:
- Την τροφή
- Τις συνθήκες υγιεινής
- Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Την εκπαίδευση
«Πριν από επτά χρόνια, ο κόσμος υποσχέθηκε να τερματίσει έως το 2030 την ακραία παιδική φτώχεια. Κάναμε πρόοδο, αποδεικνύοντας ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις και θέληση μπορούμε να βγάλουμε εκατομμύρια παιδιά από τον φαύλο κύκλο της», δήλωσε η κυρία Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.
Εν τούτοις, «οι αλλεπάλληλες κρίσεις με την COVID-19, τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά σοκ, επιβράδυναν την πρόοδο. Εκατομμύρια παιδιά απέμειναν στην ακραία φτώχεια. Δεν μπορούμε να τα απογοητεύσουμε. Ο τερματισμός της ακραίας φτώχειας είναι πολιτική επιλογή. Οι προσπάθειές μας πρέπει να διπλασιασθούν για να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της διατροφής, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής προστασίας, ενώ ταυτοχρόνως θα αντιμετωπίζουμε τις βαθύτερες αιτίες της ακραίας φτώχειας».