Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει «ξεσηκωμός» στον τομέα της υγείας για το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε μια προσπάθειά του «κατευνάσει τα πνεύματα», καθώς το νομοσχέδιο συζειτείται στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για μετασχηματισμό των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας.
«Τα γενικά νοσοκομεία έχουν πάρα πολλά επικουρικά κρεβάτια (ράντζα) στα οποία ‘λιμνάζουνε’ οι ασθενείς, ενώ άλλοι δεν καταφέρνουν καν να μπουν στο σύστημα. Έτσι, υποτροπιάζουν και με εισαγγελικές παρεμβάσεις οδηγούνται σε κάποιες δομές. Εμείς λέμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να παρέμβουμε, θέτοντας τις υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υπό μία ολιστική ενιαία διοικητική δομή», αναφέρει ο Υφυπουργός.
«Έχουμε κατά νου να υλοποιήσουμε μία εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση και επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την ψυχική υγεία αναπτύσσοντας ουσιαστικές δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες έχουνε την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δηλαδή παρεμβαίνουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα, δημιουργώντας μονάδες και πρώτη φορά μονάδες ολικής φροντίδας ψυχικής υγείας οι οποίες θα έχουνε 25 θέσεις σε δύο βάρδιες», πρόσθεσε ο κ.Βαρτζόπουλος, τονίζοντας ότι στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και υποβαθμισμένα αστικά κέντρα.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, με αυτόν τον τρόπο μετασχηματίζονται οι νοσηλευτικές μονάδες που προέρχονται από παλαιού τύπου ψυχιατρικά νοσοκομεία, «τα οποία διαλύονται». Στόχος είναι να εξειδικευτούν στην υποδοχή αυτών των καινούργιων χρόνιων παθήσεων. «Και φυσικά έχουμε τη δυνατότητα με αυτή τη δομή να κοιτάξουμε καλύτερα την οικογενειακή αποκατάσταση και να αυξήσουμε και την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς το εθνικό σύστημα υγείας έχιε πιεστεί», πρόσθεσε ο κ.Βαρτζόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά το νομοσχέδιο αφορά τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, με απολύτως δωρεάν υπηρεσίες, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Ο τομέας της απεξάρτησης
Το δεύτερο μέρος της παρέμβασης έχει σχέση με τον τομέα των εξαρτήσεων, για τον οποίο τόνισε ότι υπήρχε εδώ και χρόνα η ανάγκη να υπάρξει μια στενή διασυνδεσιμότητα των αποσπασματικών δομών και υπηρεσιών.
«Έχουμε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ. Όλα αυτά δεν είχαν καμία ουσιαστική διαλειτουργικότητα. Αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά μειώνει τις δυνατότητες που έχει ο απλός πολίτης που αντιλαμβάνεται ότι το παιδί του έχει ένα θέμα θέμα ή ο ίδιος έχει ένα θέμα και θέλει να ζητήσει βοήθεια δωρεάν από το κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υγείας.
«Οι δυνατότητες αυτές αυξάνονται τώρα με αυτή την δομή που επιλέγουμε, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ερξατήσεις, όχι μόνο τα ναρκωτικά αλλά και συμπεριφορικές εξάρτησης, όπως το διαδίκτυο και ο τζόγος». Σε κάθε πρωτεύουσα νομού, αλλά και ανά ομάδες δήμων μεγάλων αστικών κέντρων θα υπάρχει ένα πολυδύναμο συμβουλευτικό υποστηρικτικό κέντρο, στο οποίο θα μπορεί να πηγαίνει ο πολίτης δωρεάν.
Δείτε όλα όσα είπε ο Υφυπουργός Υγείας:
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI