Ο υφυπουργός Υγείας, κ.Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απάντησε για τα ράντζα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τα απογευματινά χειρουργεία, τις λίστες αναμονής και τις μεταρρυθμίσεις στην ψυχική υγείας.
«Γεγονός είναι οτι σε ορισμένα νοσοκομεία, στα οποία υπάρχει μεγάλη προσέλευση , υπάρχει ανάγκη για ράντζα μέχρι να γίνει σωστή διαχείριση και κατανομή των περιστατικών, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους», είπε ο Υφυπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Action24.
«Το ζήτημα», όπως είπε, «είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και λιγότερο στις περιφέρειες, για λόγους που έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργείας του συστήματος υγείας, δεν έχουμε καθημερινές εφημερίες».
«Δεύτερον, δεν έχουμε ανεπτυγμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και στα νοσοκομεία πάνε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε άλλες δομές και δημιουργείται συνωστισμός. Δυστυχώς, δεν έχουμε καθημερινές εφημερίες, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ.Βαρτζόπουλος.
Όπως δήλωσε, στον σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχει η λειτουργία πρωινών εφημεριών στα νοσοκομεία, δηλαδή από το πρωί μέχρι την λήξη της πρώτης βάρδιας στις 3.30 μμ, «και σε δεύτερη φάση υπάρχει σχέδιο να πάμε σε καθημερινή εφημερία». «Αυτό θα γίνει συν τω χρόνω, αφού γίνουν και οι προσλήψεις προσωπικού που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση».
Απογευματινά χειρουργεία και λίστες αναμονής
Σχετικά με την λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, ο κ.Βαρτζόπουλος είπε: «Το ΕΣΥ δεν είναι τοσο ελκυστικό όσο στο παρελθόν. Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας όλα όσα κάνουμε. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται, είναι βάση σχεδιασμού για να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οχι, πραγματικά δεν είμαστε ούτε Γαλλία, ούτε Γερμανία. Άλλα όλα αυτά τα βήματα που κάνουμε είναι για να γίνουμε σαν αυτές τις χώρες. Όπως τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου μέσα στα δημόσια νοσοκομεία».
«Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον, προσαρμόζουμε το ΕΣΥ στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να βελτιωθούν τα έσοδά τους και να προσελκύσουμε περισσότερο προσωπικό», υπογράμμισε σχετικά με τις άγονες προκηρύξεις για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.
«Οι δικές μας οι λίστες αναμονής είναι καλύτερες από τις λίστες της Αγγλίας, αλλά όχι από της Γερμανίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε με τα απογευματινά χειρουργεία να γίνουμε σαν την Γερμανία», είπε.
Μεταρρυθμίσεις στην ψυχική υγεία
Σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα για τις σχέσεις μητέρας-παιδιού και γενικότερα της οικογένειας, ο Υφυπουργός Υγείας είπε: «Προσπαθούμε με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση να φέρουμε υπό μια ενιαία διοίκηση όλες τις υφιστάμενες δομές, ώστε να υπάρχει μια ενότητα στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Υπό μια υπηρεσιακή, επιστημονική και νοσηλευτική διεύθυνση. Οτιδήποτε υπάρχει στην Ευρώπη, σε χρηματοδοτικό εργαλείο, να μπορέσουμε να το καθετοποιήσουμε».
Επίσης, είπε πως χθες έγινε μια μεγάλη διυπουργική σύσκεψη με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των αναγκωώ των παιδιών, προσχολικά και σχολικά. «Θέλουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών με ψυχολόγους στα σχολεία. Να προλαμβάνουμε περιστατικά βιας μέσα στο σχολικό περιβάλλον».
«Πως θα γίνει αυτό; Προτείνοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Πρώτον, με παρέμβαση στον σχολικό χώρο μέσω των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών και δεύτερον, μέσω δομών του υπουργείου υγείας», ανέφερε.
Δείτε επίσης: Δ. Βαρτζόπουλος: Μετατροπή τριών Ψυχιατρείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
Τι είπε ο κ.Βαρτζόπουλος για το νέο μέτρο με τα SMS για τις δωρεάν εξετάσεις
Πρόκειται για το λεγόμενο «Σχέδιο Δοξιάδη», που αφορά την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που θα γίνεται σε πρώτη φαση με το τεστ ΠΑΠ, σε δεύτερη φάση για τον καρκίνοο του παχέος εντέρου και άλλες προληπτικές εξετάσεις, που θα γίνονται δωρεάν.
«Τα μηνύματα θα πηγαίνουν σε ειδικούς πληθυσμούς, ανάλογα με τις ηλικίες και το ΑΜΚΑ, αλλά βασίζεται και στην διάθεση του καθενός».
Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, στόχος του υπουργείου είναι η ενημέρωση του κοινού για την διεξαγωγή των δωρεάν εξετάσεων, ενώ σύντομα θα γίνουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
«Σημασία έχει ο πολίτης να νιώσει ασφαλής για την διεξαγωγή των εξετάσεων. Θα υπάρχει πλήρης προστασία των δεδομένων του ασθενούς. Δεν θα ενημερωθεί κανείς άλλος πέρα απο τον ίδιο».
Τέλος, πρόσθεσε πως «μέσω του προγράμματος του προσωπικού γιατρού, αυτό θα μπορεί να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τις εξετάσεις να καλύπτονται πλήρως από το ταμείο».
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi