Iatropedia

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ιδιωτών γιατρών: Απειλούν με αποχή από τη συνταγογράφηση

"Το κράτος κατακλέβει τα εισοδήματα των γιατρών και τους δίνει βορά στην κοινωνία", τονίζουν σε σκληρή ανακοίνωσή τους οι πάροχοι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

Σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση καλούν τους συναδέλφους τους οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί, ως αντίδραση στη χθεσινή διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και η οποία προβλέπει «ποινές» (καταγγελία συμβάσεων και αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης) σε όσους γιατρούς δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνηση για τη στελέχωση νοσοκομείων της Περιφέρειας που βρίσκονται σε «κόκκινη λειτουργία», λόγω ελλείψεων γιατρών παθολόγων.

«Η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας προς το λειτούργημά μας», σημειώνουν τα μέλη της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και προσθέτουν:
 «Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές  σε ένα κράτος που έχει κατακλέψει το εισόδημα των ιατρών της χώρας, δίνοντας παράλληλα τον ιατρό βορά στην κοινωνία ! Τον ιατρό της πανδημίας ! Αυτόν που ξενύχτησε μέρα νύχτα στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ για τη δημόσια υγεία της χώρας!
Ο σημερινός Υπουργός Υγείας απολύει τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα “μέσα ή έξω”, εφαρμόζει το clawback την ίδια χρονιά, δηλαδή υποχρεώνει τον εργαστηριακό ιατρό του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων της χώρας, οδηγώντας τους στη σημερινή χρεοκοπία (# τσάμπα # για το κράτος)», τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί και η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΝΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (claw back και rebate) προς το κράτος, στο οποίο υποβάλλονται τα ιδιωτικά εργαστήρια και οι εργαστηριακοί γιατροί, το οποίο φτάνει ακόμη και το 65% των εσόδων τους.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: «Φτάσαμε στα όριά μας»

Η οργή των γιατρών ξεχειλίζει:

«Η επόμενη κυβέρνηση καταργεί εκβιαστικά τη σύμβαση των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ το 2018, εν μία νυκτί, για την εφαρμογή του “οικογενει-ακού” ιατρού.
Η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να αποζημιώσει τους ιατρούς του ΕΣΥ, με το νόμιμο ειδικό μισθολόγιο στα προ του μνημονίου επίπεδα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις (# τσάμπα # για το κράτος) .
Κατά την ίδια μέθοδο, η πολιτεία πληρώνει το εξευτελιστικό ποσό των 10€ μικτά (# τσάμπα # για το κράτος) τους ειδικούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εδω και 12 χρόνια, “ξεχνώντας” την επαναφορά της αποζημίωσης των 20€ ανά επίσκεψη, προ των μνημονίων.
Τους ιατρούς του ΕΣΥ τους βγάζει έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ( !!!!) δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας !!!
Και για άλλη μία φορά, χρησιμοποιεί ως δεκανίκι την “πολύτιμη” σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, που δεν αποφέρει πλέον τίποτα στον ιατρό, παρά μόνο οργή και απογοήτευση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Και την αφαίρεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως οπλοστάσιο επιστράτευσης.
Όχι κ.Υπουργέ, φτάσαμε στα όρια μας ! Δε φοβόμαστε καμία απειλή ! Έχουμε (και έχετε) πιάσει πάτο !
Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες θα αισθανόμαστε ιατροί με αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο και σεβασμό από την κοινωνία αλλά και το κράτος!
# Ο τσάμπας πέθανε #

Μέτρα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο πρόεδρος του οποίου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε πως εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις απειλές της αυτό θα έχει συνέπειες στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, ο οποίος θα οπισθοδρομήσει και οι ιατροί θα στραφούν στο εξωτερικό  ευνοώντας ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο επικεφαλής των συνδικαλιστικών σωματείων των ιδιωτών γιατρών (ΠΙΣ – ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) πρόσκεινται πολιτικά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΠΙΣ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει στα εξής μέτρα: