Βατόπουλος: Οι πειθαρχημένοι και απείθαρχοι του εμβολιασμού – Σε ποια περίπτωση δικαιολογείται η υποχρεωτικότητα
“Χαμηλές πτήσεις” κάνουν τα ποσοστά εμβολιασμού ηλικιωμένων και υγειονομικών στη χώρα μας, ενώ οι νεότεροι κόντρα στις προβλέψεις, την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για τα εμβόλια, αλλά ακόμη και απέναντι σ’ αυτούς τους πολύ σπάνιους κινδύνους των ανεπιθύμητων ενεργειών … έσπασαν τα κοντέρ των εμβολιασμών.
Αναλύοντας το φαινόμενο στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δηλώνει ξαφνιασμένος από την ανταπόκριση των νέων στους εμβολιασμούς:
“Εγώ δεν το περίμενα αυτό. Φοβόμουν ότι θα είχαμε στους νέους πρόβλημα εμβολιασμού, ενώ συνέβη το αντίθετο. Έχουμε στους ηλικιωμένους. Το πρώτο είναι ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη για την υγεία τους και ανησυχούν υπερβολικά, ενώ ο νέος διεκδικεί πιο δυναμικά την ελευθερία του από την πανδημία”, σημειώνει ο επιστήμονας.
Ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και υπερηλίκων δεν έχει σημειώσει “υψηλά σκορ”, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών, μόλις το 60,5% των πολιτών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, ενώ η καλύτερη συμμετοχή της ηλικιακής ομάδας 75-79 ανέβασε τα συνολικά ποσοστά στους άνω των 70 ετών, στο 65%.
Δείτε επίσης: Βατόπουλος: Ποια είναι τα επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών – Γιατί ακόμη διστάζουν οι ηλικιωμένοι
Δείτε το χαρακτηριστικό σχεδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), με στοιχεία για την Ελλάδα και τους εμβολιασμούς στους άνω των 80 ετών.
Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα, οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων ξεπέρασαν το 90%.
“Από κει και πέρα είναι και στην κουλτούρα του κάθε λαού”, σχολιάζει ο Καθηγητής Α. Βατόπουλος και εξηγεί:
“Οι Έλληνες είμαστε καχύποπτοι πάντα. Από την εποχή με τις πατάτες του Καποδίστρια. “κι έμαθα το ένα, και το άλλο και μου είπε η συμπεθέρα..” κι όλη αυτή η ιστορία με τα fake news. Είναι θέμα κουλτούρας. Οι Βρετανοί ό,τι τους λένε το κάνουν. Υπάρχει πρώτα μια διαφορά κουλτούρας, αλλά και μια δυσκολία στην ενημέρωση με την έννοια ότι θα μπορούσε να γίνει λίγο καλύτερη ενημέρωση σ’ αυτές τις ηλικίες, με σποτ στην τηλεόραση, κανένα φυλλάδιο, ενημέρωση στα γηροκομεία κλπ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει”, σημειώνει.
Η επιφυλακτικότητα των ηλικιωμένων, ενδέχεται στην πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας να αποδειχθεί ανάχωμα στην προσπάθεια της χώρας για την οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας, σημειώνουν οι ειδικοί.
Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να δοθεί το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών, ηλικιακή ομάδα για την οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε χθες Παρασκευή (28/5) τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.
Δείτε τι έχουν δείξει οι μελέτες της Pfizer / BioNTech για τον εμβολιασμό τους εφήβους 12 – 15 Εμβόλιο Covid-19: Οφέλη και διλήμματα για τον εμβολιασμό στα παιδιά – Τι έδειξαν οι μελέτες
Στην ίδια λογική, και ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πανδημίας, πως δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς «δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι’ αυτό», ενώ ταυτόχρονα τόνισε με έμφαση, πως αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.
Εμβολιασμοί υγειονομικών και υποχρεωτικότητα
Η τάση του υγειονομικού προσωπικού να μην αγγίξει τα υψηλά ποσοστά της καθολικής ανοσοποίησης, όπως θα περίμενε κανείς, διαφάνηκε από τις πρώτες μέρες του εμβολιασμού.
Σήμερα και μετά από περισσότερους από 5 μήνες ανοιχτής ευκαιρίας, οι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των υγειονομικών δομών έχουν φτάσει μόλις στο 64,2% στα ποσοστά των εμβολιασμών και με τις δύο δόσεις, και στο 70,2% μόνο με την πρώτη δόση.
Δείτε τον σχετικό πίνακα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) με τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών στην Ελλάδα.
H άρνηση μεγάλου ποσοστού υγειονομικών να εμβολιαστούν -που φτάνει τους 3 στους 10- έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών “είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και εξακολουθεί να συζητείται, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο».
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για αναγκαιότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.
Κι ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό κανείς δεν τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, στο υγειονομικό προσωπικό θεωρείται επιβεβλημένος.
Δείτε από ποια άποψη θέλουμε τους υγειονομικούς μας θωρακισμένους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο:
“Με τους υγειονομικούς είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Είναι άλλος χώρος. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι διαδικασίες, κι όχι η υποχρέωση να στοχεύει τα ίδια τα άτομα. Τι θέλω να πω… Πλησιάζεις ανθρώπους ευάλωτους, πρέπει να είσαι μπολιασμένος. Είτε είσαι γιατρός, είτε είσαι νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια, ή γραμματέας. Εφ’ όσον διαχειρίζεσαι ανθρώπους ευάλωτους πρέπει να εμβολιαστείς, όχι επειδή έχεις την ιδιότητα του γιατρού, αλλά επειδή κάνεις αυτή τη δουλειά. Αυτό βάζει μια έννοια υποχρεωτικότητας στις διαδικασίες. Όπως ακριβώς πρέπει να φοράς γάντια αν είσαι χειρουργός, για παράδειγμα. Άρα πρέπει να είσαι και εμβολιασμένος εφ’ όσον δουλεύεις σε κλινική π.χ. και δουλεύεις με ασθενείς. Αλλά να είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, όχι”, καταλήγει ο ειδικός.