Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΜΑ, που θα καταλήξει στο εάν θα δώσει “πράσινο φως” στη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά και εφήβους από 12 έως 15 ετών.
Το εμβόλιο έχει λάβει, ήδη έγκριση για τις ηλικίες 16 – 18 και έχει χορηγηθεί και στη χώρα μας σε παιδιά αυτής της ηλικίας, που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Δείτε τι έχουν δείξει οι μελέτες της Pfizer / BioNTech για τον εμβολιασμό τους εφήβους 12 – 15 Εμβόλιο Covid-19: Οφέλη και διλήμματα για τον εμβολιασμό στα παιδιά – Τι έδειξαν οι μελέτες
Σχολιάζοντας το θέμα με δηλώσεις του στο iatropedia.gr, o Kαθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνομώνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει ότι υπάρχουν δύο φιλοσοφίες στον εμβολιασμό:
“Η πρώτη είναι να εμβολιάσεις τους ευάλωτους (ασθενείς και ηλικιωμένους) και η δεύτερη είναι να εμβολιάσεις τους spreaders, δηλαδή αυτούς που διασπείρουν τον ιό, αφού ο ηλικιωμένος κάθεται σπίτι του. Υπάρχει λογική και στις δύο περιπτώσεις. Τώρα τα παιδιά εντάσσονται στην ίδια λογική, όμως, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα. Γι’ αυτά υπάρχει μια τάση να τα εμβολιάσουν και στον υπόλοιπο πλανήτη, και στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρέπει να τα εμβολιάσουμε για να κάνουμε ανοσία. Αυτό από τη μία είναι σωστό”, αναφέρει.
Θετική η ελληνική κυβέρνηση στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων – Αντιδράσεις στη Γερμανία
Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει ήδη θετική στάση για τον εμβολιασμό των παιδιών.
«Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12 – 15 ετών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών», δήλωσε ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση, για το εάν θα πειστούν οι γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους.
Κι ενώ οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν στο εγχείρημα, επιστήμονες που ειδικεύονται στους εμβολιασμούς διατυπώνουν επιφυλάξεις. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και επιστημόνων με ειδίκευση στα εμβόλια, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δέσμευση ποσότητας εμβολίων, για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εφήβων.
Το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Ρούντιγκερ φον Κρίες, έθεσε υπό αμφισβήτηση την απόφαση, κάνοντας λόγο περί “ασαφούς” κινδύνου.
Αλλά και στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε πρόσφατα την άποψη ότι η έγκριση των εμβολιασμών στα παιδιά από τον ΕΜΑ “δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτικός.
Δείτε επίσης: Θεοδωρίδου – Πότε και γιατί να εμβολιαστούν τα παιδιά 12 – 15 ετών
“Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, γι’ αυτό και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “Ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων”.
Το σίγουρο είναι πως οι εμβολιασμοί σ’ αυτές τις μικρές ηλικίες, ακόμη κι αν θεωρηθούν ασφαλείς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό από μερίδα των γονιών.
Δείτε επίσης – Εμβόλιο AstraZeneca: Ποια είναι τα 5 περιστατικά θρομβώσεων, σύμφωνα με τον ΕΟΦ
Βατόπουλος: » Ή εμβολιάζουμε τους ηλικιωμένους ή τους μικρότερους που διασπείρουν περισσότερο τον ιό»
Μπορεί τα παιδιά να μην κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό για να χρειάζονται την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, όμως, υπάρχουν σίγουρα επιδημιολογικοί λόγοι που αιτιολογούν την απόφαση για τον εμβολιασμό τους.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στους εμβολιασμούς, οι οποίες στον παρονομαστή τους έχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα, όπως μας εξηγεί ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Η πρώτη λέει ότι, εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας που είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με τα υποκείμενα νοσήματα, ώστε αφενός να τους προστατεύσουμε και αφετέρου να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την κατάρρευση. Η δεύτερη, προτάσσει τον εμβολιασμό των νεότερων που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και κρατούν τον ιό “ζωντανό” στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα σημειώνει: “Παραδείγματος χάριν, το ότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί από τους 85άρηδες οι οποίοι δεν βγαίνουν από το σπίτι τους, εντάξει σωστό είναι ηθικά και ιπποκρατικά να το δει κανένας, αλλά μια σωστή σκέψη θα μπορούσε να ήταν, να μπολιάσουμε κατ’ αρχήν τους 30άρηδες που είναι στους δρόμους. Θέλω να πω, ότι θα ήταν μια φιλοσοφία που δεν θα ήταν άστοχη. Και με αυτήν την λογική το να εμβολιαστούν τα παιδιά -όταν και εάν έρθει αυτή η ώρα- εντάσσεται σ’ αυτήν την φιλοσοφία. Ότι μπολιάζοντας τον κόσμο που έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα και διασπείρει πιο εύκολα, μπορείς να έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δείτε ότι έχει πολλή λογική”, υπογραμμίζει.
Ταυτόχρονα στην Ελλάδα ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και υπερηλίκων δεν έχει σημειώσει “υψηλά σκορ”, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν φτάσει ακόμη και το 90%. Κι αυτό σύντομα, μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια της χώρας για την οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες άνω των 80 ετών, μόλις το 60,4 των πολιτών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.
Βατόπουλος: Γιατί ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα για να πειστούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν είναι ισχνές. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση ώστε να καμφθούν οι όποιοι φόβοι τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για τα θέματα της υγείας τους.
Ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος, εξηγεί το φαινόμενο: “Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τους νέους. Οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ μεγαλύτερο φόβο για την υγεία τους από τους νέους. Ο 30άρης θέλει να διασκεδάσει, να κοινωνικοποιηθεί, να πάει στη δουλειά του, οπότε λέει θα κάνω το εμβόλιο και ό,τι θέλει ας γίνει. Αντίθετα ο ηλικιωμένος, ο συνταξιούχος ο οποίος έχει και την πολυτέλεια να κάτσει σπίτι του και να μην βγαίνει και είναι και άνω των 60 ετών, φοβάται “έχω ζάχαρο, έχω αυτό, έχω εκείνο” κι έχει μια άποψη για την υγεία του πολύ διαφορετική. Και γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου έγινε αυτό, να μπολιάζονται οι νέοι και όχι τόσο οι μεγαλύτεροι”.
Δείτε επίσης: Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσες δόσεις έχουμε, πόσες περιμένουμε και σε ποιους θα διατεθούν
Ο ίδιος τονίζει ότι τον εξέπληξε ευχάριστα οι προθυμία των νέων να εμβολιαστούν και προσθέτει πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και ενημερωτικές εκστρατείες στις μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να πάνε ακόμη και τώρα, να κάνουν το εμβόλιο:
“Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Η αλήθεια είναι πως πολύ μεγάλη ενημέρωση δεν έγινε, από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα. Για το lockdown του Μαρτίου πέρυσι είχε γίνει αυτό και απέδωσε με τα σποτ, που ήταν στοχευμένα και στους ηλικωμένους, αλλά και έδιναν και χρηστικές πληροφορίες. Από την άλλη μεριά δεν μπορείς να πιέσεις, μόνο να πείσεις”, καταλήγει ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος.