Καταγγελία ΣΟΚ από ειδικευόμενους χειρουργούς: «Παίρνουμε ειδικότητα χωρίς να μπούμε στο χειρουργείο»
Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου -ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης και το 7ο σε επισκεψιμότητα ασθενών σε όλη τη χώρα- λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού, με έμφαση στην έλλειψη αναισθησιολόγων.
«Το Βενιζέλειο καταρρέει» προειδοποιούν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έφθασε πλέον η «ώρα μηδέν» για το νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την καταγγελία τους, την οποία υπογράφουν ως «Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η» σήμερα στο νοσοκομείο απασχολούνται μόλις 5 αναισθησιολόγοι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των τακτικών χειρουργείων, ενώ μόλις και μετά βίας επαρκούν για την εξυπηρέτηση ακόμη και των επειγόντων.
Αδιανόητη είναι επίσης η μαρτυρία των γιατρών ότι πλέον εκπαιδεύονται στη χειρουργική χωρίς να μπαίνουν καν… στο χειρουργείο.
«Οι ειδικευόμενοι- εκπαιδευόμενοι ιατροί όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων του Βενιζελείου που θα αναλάβουν τις μελλοντικές χειρουργικές πράξεις μένουν ανεκπαίδευτοι, ανεπαρκείς σε επίπεδο χειρουργικών δεξιοτήτων, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της υγείας της κοινωνίας μας».
«Κλινικές που δίνουν πλήρη ειδικότητα βγάζουν ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς τους αυριανούς χειρουργούς που θα στελεχώσουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σε αυτή την κατάσταση συνέτειναν «οι συνεχείς παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, η αδυναμία αντικατάστασης τους και η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων αναισθησιολόγων».
Ως εκ τούτου το Νοσοκομείο αναγκάζεται να διακόψει τα τακτικά του χειρουργεία, ενώ όπως λένε οι ειδικευόμενοι ιατροί στον τοπικό τύπο (neakriti.gr), το Βενιζέλειο το οποίο προσέφερε υπηρεσίες σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Κρήτης, πλέον «μπορεί να χειρουργήσει μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά».
Οι ασθενείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Διπλοβάρδιες, εξόντωση του προσωπικού – Σε κίνδυνοι ασθενείς
Οι ίδιοι οι γιατροί δηλώνουν ότι βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση, καθώς τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις φέρνουν διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση και αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους.
Ταυτόχρονα με τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή των ασθενών, εντοπίζονται και ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ράντζα στους διαδρόμους, πολύωρες αναμονές στο Τ.Ε.Π.
«Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραίτησης καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη», τονίζουν και προσθέτουν πως οι υπεύθυνοι «για αυτή την κατάντια μοιάζει να έρχονται να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν».
Οι ειδικευόμενοι ζητούν να στελεχωθεί το νοσοκομείο επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, ώστε να σταματήσουν τα κενά να καλύπτονται μόνο με «εντέλλεσθε» και μετακινήσεις προσωπικού.
Τα περιφερειακά νοσοκομεία «απειλούνται πλέον με λουκέτα εάν όχι με υποβάθμιση σε Κέντρα Υγείας, ενώ νοσούν ακόμα και οι κεντρικές δομές υγείας», καταλήγουν οι ειδικευόμενοι χειρουργοί.