Iatropedia

Βία στα παιδιά: Αυξάνονται οι δράσεις έγκαιρου εντοπισμού

Little girl crying in the corner. Domestic violence concept.

Ολοένα περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον παιδιών έρχονται στη δημοσιότητα και οι κοινωνίες λαμβάνουν μέτρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ», ένας στους πέντε ανηλίκους στη χώρα μας έρχονται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους αντιμέτωποι με τη σεξουαλική βία. Ωστόσο μεγάλο ποσοστό των περιστατικών δεν αναφέρονται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.

Η έγκαιρη διάγνωση όμως μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Αυτό ισχύει  κυρίως στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών. Τα παιδιά αυτά διατρέχουν τον μέγιστο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από την σωματική βία.

Παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται ότι σε 9 στις 10 περιπτώσεις η βία στα παιδιά δεν αναφέρεται ποτέ στις αρμόδιες Αρχές. Επομένως τα περιστατικά αυτά παραμένουν χωρίς διάγνωση και χωρίς αντιμετώπιση.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η εταιρεία ΕΛΙΖΑ εκπονεί εδώ και τρία χρόνια ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου έχει υπάρξει βία σε μωρά και παιδιά. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.450 ιατροί και νοσηλευτές, 2.600 παιδιά, 1.000 δάσκαλοι και 2.000 γονείς.

Εκπαίδευση αστυνομικών

Στην πιο πρόσφατη φάση του προγράμματος περισσότεροι από 450 αστυνομικοί όλων των βαθμίδων εκπαιδεύθηκαν στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών.

Η εκπαίδευσή τους πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και με την υποστήριξη των εταιρειών του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης των αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν τρεις ταχύρρυθμες εκπαιδευτικές ημερίδες σε:

* Αθήνα: Συμμετείχαν 185 αστυνομικοί από όλη την Αττική. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

* Αγρίνιο: Συμμετείχαν 145 αστυνομικοί από την Αιτωλία, την Ακαρνανία, την Άρτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με της υποστήριξη της Νέας Οδού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου.

* Χαλκίδα: Συμμετείχαν 120 αστυνομικοί από την Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Φωκίδα. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της Νέας Οδού και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

«Όσο υπάρχει έστω και ένα παιδί που υφίσταται βία, κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ Μαρίνα Καρέλλα. «Η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι η αρχή για μία σειρά ουσιαστικών αλλαγών, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Όλοι μαζί αποτελούμε μία ομάδα που πρέπει και μπορεί ενωμένη να λειτουργήσει σωστά, ώστε να προστατέψει όλα τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη».

Και συνέχισε: «Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά την κινητήριο δύναμή μας, καθώς πίστεψε στο όραμά μας και μας εμπιστεύεται, ώστε από κοινού με την Ελληνική Αστυνομία να πραγματοποιήσουμε μία τόσο πολύτιμη πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δήλωσε: «Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκουμε να είμαστε πάντα δίπλα στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να στηρίζουμε δράσεις που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήσαμε ως πολύ σημαντικό τόσο το έργο που κάνει το ΕΛΙΖΑ για την ευαισθητοποίηση όλων μας στο ζήτημα των κακοποιημένων παιδιών όσο και το έργο που καλούνται να διαχειριστούν οι αστυνομικοί σε καθημερινή, δυστυχώς, βάση».

Και συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε ότι μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης τους θα συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων».

Δέκα χρόνια προσφοράς

Η Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε το 2008. Είναι μία εξειδικευμένη ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών, τα οποία έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και είναι η μόνη που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία.

Δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση από κρατική πηγή και στηρίζεται στην χρηματοδότηση από ιδιώτες, εταιρίες, οργανισμούς ή ιδρύματα καθώς και από τα έσοδα των εκδηλώσεων που οργανώνει.

Περισσότερα για το έργο του ΕΛΙΖΑ μπορείτε να μάθετε στην ιστοσελίδα της, καθώς και στη σελίδα της στο Facebook.