Βιαστικοί νόμοι και διορθωτικές κινήσεις: «Μαζεύεται» διάταξη που δείχνει την «πόρτα εξόδου» από το ΕΣΥ σε εκατοντάδες ειδικευόμενους

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατρούς
Εκατοντάδες γιατροί που ολοκλήρωσαν τον χρόνο της ειδικότητάς τους και παραμένουν στα νοσοκομεία με παρατάσεις δεν θα αποχωρήσουν τελικά από το ΕΣΥ, παρά τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο που τους δείχνει την πόρτα της εξόδου.

Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο της προς τα Νοσοκομεία, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλεί τις διοικήσεις να μη διακόψουν τις συμβάσεις με τους γιατρούς που ολοκλήρωσαν τον χρόνο ειδίκευσής τους διότι «προωθείται διάταξη περί μετάθεσης της εφαρμογής» της επίμαχης διάταξης.

Πρόκειται για τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 5034/23 και το άρθρο 110, το οποίο οδηγεί μεγάλο αριθμό παρατασιακών ειδικευόμενων προς την έξοδο του ΕΣΥ. Ένας νόμος που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 18 Μαρτίου και είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς εάν εφαρμοζόταν θα αποψίλωνε τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία από πολύτιμο προσωπικό και συγκεκριμένα από τους ειδικευόμενους γιατρούς που αποτελούν τον στυλοβάτη του ΕΣΥ.

«Θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία χωρίς ειδικευόμενους»

Συγκεκριμένα, η διάταξη περιόριζε την παραμονή των γιατρών που δεν έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους στο νοσοκομείο αυστηρά για τέσσερα εξάμηνα και έως ότου καλυφθεί η θέση τους από άλλο ειδικευόμενο γιατρό, ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός. Οι γιατροί που είχαν καλύψει το διάστημα των τεσσάρων εξαμήνων μετά από παράταση, θα ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν.

Αντιλαμβανόμενη προφανώς, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, αυτό που τα σωματεία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) διατύπωναν σε όλους τους τόνους, ότι δηλαδή τα Νοσοκομεία θα «καταρρεύσουν» χωρίς τους παρασιακούς ειδικευόμενους, αναγκάστηκε να ζητήσει από τα Νοσοκομεία με εγκύκλιό της το «πάγωμα» της εφαρμογής του νόμου.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται πως, προωθείται διάταξη περί μετάθεσης της έναρξης της εφαρμογής του νόμου και μέχρι τότε «ενημερώσετε τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας ώστε να παραμείνουν και πέραν των τεσσάρων (4) εξαμήνων όλοι οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο άσκησης στην ειδικότητα και δεν έχουν λάβει τίλτο ειδικότητας, προκειμένου να συμμετέχουν στις επόμενες εξεταστικές περιόδους για την απόκλητηση τίτλου ειδικότητας». 

Δείτε το σχετικό έγγραφο: