Βιετνάμ: Σκότωσαν 2.000 γάτες για να τις χρησιμοποιήσουν για «θεραπευτικούς» σκοπούς

  • Ρούλα Τσουλέα
Βιετνάμ
Χρησιμοποιούν τον ζωμό από κόκαλα γάτας για «θεραπείες» για την οστεοπόρωση και το άσθμα

Χιλιάδες νεκρές γάτες που προορίζονταν για σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους στο Βιετνάμ, εντοπίστηκαν σε παράνομο σφαγείο της επαρχίας Ντονγκ Θαπ.

Μαζί τους εντοπίστηκαν και μερικές εκατοντάδες ζωντανές γάτες, οι οποίες δεν είχαν ακόμα σφαγιαστεί.

Η κατανάλωση σκύλων και γατιών είναι νόμιμη στο Βιετνάμ. Πολυάριθμα εστιατόρια της χώρας προσφέρουν κρέας αυτών των ζώων. Όσοι εμπλέκονται, όμως, σε αυτό το εμπόριο οφείλουν να έχουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν την προέλευση των ζώων.

Τα αιλουροειδή χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων, που οι Βιετναμέζοι νομίζουν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ο ζωμός από βρασμένα κόκαλα γάτας, π.χ., νομίζουν ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών όπως το άσθμα και η οστεοπόρωση!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ, εντοπίστηκαν νεκρές σχεδόν 2.000 γάτες και ζωντανές άλλες 480. Τα νεκρά ζώα είχαν συνολικό βάρος τέσσερις τόνους. Είχαν τοποθετηθεί σε μία αίθουσα-ψυγείο και προορίζονταν για βρασμό.

Τα νεκρά ζώα καταστράφηκαν, ενώ οι γάτες που διασώθηκαν θα υποβληθούν σε υγειονομικούς ελέγχους.

Το σφαγείο της Ντονγκ Θαπ, στο νότιο Βιετνάμ, δεν είχε έγγραφα που να επιτρέπουν τη σφαγή των ζώων. Ούτε διέθετε έγγραφα πιστοποίησης της προέλευσής τους. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Four Pows International, έως ένα εκατομμύριο γάτες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αυτού του εμπορίου στο Βιετνάμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ