Iatropedia

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ -ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) και το Γραφείο Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Αμαρουσίου, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την εκδήλωση ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ -ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11.00 π.μ. στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου (άγαλμα Μελίνας Μέρκουρη – έναντι Πύλης Αδριανού).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα οφέλη της βάδισης ως μέσο αποκατάστασης χειρουργηθέντων καρδιοπαθών, πρόληψης διαφόρων παθολογιών καθώς επίσης και η ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαδρομή:

Σημείο εκκίνησης του περιπάτου, πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (άγαλμα Μελίνας Μερκούρη – έναντι πύλης Αδριανού). Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι περιμετρικά του λόφου Φιλοπάππου και με επιστροφή στον τόπο εκκίνησης (συνολικά 5 χιλιόμετρα). Επίσης θα προβλέπονται και μικρότερες διαδρομές 1.000 & 2.000 μέτρων. Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης, με ιατρικές υπηρεσίες.

Ώρα προσέλευσης 10:30 – θα δοθεί T-shirt και νερό σε κάθε συμμετέχοντα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Πρέσβειρα εκδήλωσης : Έυα Χριστοδούλου Ολυμπιονίκης ρυθμικής γυμναστικής («Ανσάμπλ»), Ο.Α. του Σίδνεϋ 2000, Ομοσπονδιακή προπονήτρια Ρυθμικής Εθν. Ελλάδος. Πρόεδρος του Σ.ΦΙ.ΓΑ (σύλλογος φίλων γυμναστικής Αιγάλεω).

Βάδιση: Πολύτιμο και χωρίς παρενέργειες φάρμακο, που σώζει ζωές.

Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως όσοι έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.

Η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Η βάδιση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση με δυο τρόπους:

1. Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση και ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.
2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή φθάνει τα 3,8 mmHg όσον αφορά την συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) και τα 2,8 mmHg όσον αφορά την διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα έχει ευεργετική δράση σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:

α) Μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς, συνδυαζόμενη με απώλεια βάρους, όπως απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό New England J. Med. Παράλληλα, άλλη μελέτη του Dukes University, απέδειξε ότι σε ανάλογους προδιαβητικούς ασθενείς που βάδιζαν 14 μίλια την εβδομάδα για 6 μήνες, μειώθηκε η εμφάνιση διαβήτη 6 φορές περισσότερο ότι σε ασθενείς που έτρεχαν (joking), την ίδια απόσταση.
β) Έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιγήρανση προσφέροντας επιπλέον χρόνια ζωής.
γ) Μειώνει το σωματικό βάρος, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία.
δ) Μεταξύ άλλων προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει την γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
ε) Η συστηματική βάδιση έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομήτριου.