Iatropedia

Βηματοδότες και απινιδωτές με το «σταγονόμετρο» ακόμα και στα πανεπιστημιακά

Δεν είναι αποδεκτό να λείπουν από κανένα δημόσιο νοσοκομείο με καρδιολογικό τμήμα, οι συσκευές που διατηρούν στην ζωή σοβαρά πάσχοντες. Αλλά όταν λείπουν ή δίνονται επί τούτου με το σταγονόμετρο στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, τότε... στραβά αρμενίζουμε!

Πριν ένα ακριβώς έτος, στις 2 Νοεμβρίου του 2017, το Iatropedia μετέδιδε κατά αποκλειστικότητα τις ελλείψεις σε βηματοδότες στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο- Μπενάκειο (Ερυθρός).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Ο Ερυθρός από Αρρυθμιολογικό Κέντρο Αναφοράς, υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας»

Είναι ειρωνεία της τύχης που το ρεπορτάζ αποκάλυψε ακριβώς ένα χρόνο μετά, τα ακόμη χειρότερα: Στο Ιπποκράτειο Αθηνών θα μπαίνουν καθημερινά όχι παραπάνω από 2 ή 3 βηματοδότες ή απινιδωτές! Μέχρι εκεί φτάνουν τα χρήματα και έτσι αποφάσισε να κινηθεί η διοίκηση του ιδρύματος, όπως άλλωστε έχουν πράξει κι άλλες διοικήσεις νοσοκομείων…

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το iatropedia με σημαίνοντες γιατρούς στο Ιπποκράτειο, διαπίστωσε ότι το κλίμα είναι μάλλον ήρεμο καθώς θεωρούν ότι «μπαίνει τάξη». Αλλά όταν εκατοντάδες άνθρωποι από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την πολύπαθη περιφέρεια έχουν άμεση ανάγκη από τοποθέτηση βηματοδότη και όταν οι περισσότεροι περιμένουν πάνω από 2μηνο να έρθει η σειρά τους, πόσο νομιμοποιούμαστε να μιλάμε για «τάξη»;

Να σημειώσουμε ότι η τοποθέτηση βηματοδότη ή απινιδωτή σε ιδιωτικό νοσοκομείο είναι μια ασύμφορη διαδικασία για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι αλήθεια ότι η συσκευές αυτές είναι πανάκριβες και ότι είτε τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είτε τις χρεώνεται στον προϋπολογισμό του ένα νοσοκομείο, αποτελούν οικονομικό βάρος.

Πόσο δύσκολο είναι όμως να τα βάλουμε όλα σε μια ζυγαριά και βρούμε την ισορροπία; Από τη μία μεριά «βαραίνουν» οι άνθρωποι σε ανάγκη (πολλοί εξ αυτών νεότατοι), και από την άλλη η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ευτυχώς που την ισορροπία δεν χρειάζεται να την βρούμε εμείς! Για αυτό ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια αυτούς που λένε ότι ξέρουν καλύτερα…