Βιολογία και… Προκατάληψη: Οι ηλικιωμένοι έχουν προκαταλήψεις για λόγους βιολογικούς!
Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις προκαταλήψεις που κερδίζουν έδαφος στην συμπεριφορά και την σκέψη των ηλικιωμένων είναι οι μετωπιαίοι λοβοί. Είναι το τελευταίο τμήμα του εγκεφάλου που αναπτύσσεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και το πρώτο που αρχίζει να ατροφεί. Η ατροφία των μετωπιαίων λοβών δεν μειώνει την εξυπνάδα, αλλά μειώνει εγκεφαλικές λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση μη ορθών ή αποδεκτών σκέψεων.
Αντίθετα με ό,τι πίστευε παλαιότερα η Ψυχολογία, οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι δεν είναι προκατειλημμένοι για κοινωνικούς λόγους επειδή μεγάλωσαν σε άλλες εποχές, αλλά επειδή η ατροφία των μετωπιαίων λοβών τους αφήνει ελεύθερους να εκφράσουν όλες εκείνες τις σκέψεις και τις «κακίες» που ήλεγχαν επί χρόνια. Ο William von Hippel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, εξηγεί ότι η ατροφία των μετωπιαίων λοβών κάνει τους ηλικιωμένους όχι μόνο πιο προκατειλημμένους αλλά και λιγότερο ευαίσθητους στα προβλήματα των άλλων.
Η έλλειψη ελέγχου αφήνει ελεύθερες τις καταπιεσμένες επί χρόνια σκέψεις που δεν είναι κοινωνικά «σωστές» και «καθώς πρέπει» αλλά τελικά δημιουργεί και πολλά κοινωνικά προβλήματα. Βέβαια όλες αυτές τις καταπιεσμένες, απαγορευμένες σκέψεις έπρεπε να τις είχε στο μυαλό του κανείς πριν γεράσει και να τις έκρυβε καλά…