Iatropedia

Βιοψία: Με ποιους τρόπους γίνεται;

Η βιοψία είναι μία σημαντική ιατρική εξέταση που βοηθάει τους γιατρούς στη διάγνωση πολλών ασθενειών, όπως του καρκίνου. Η λήψη ιστού προκειμένου να εξεταστεί στο μικροσκόπιο γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί με ποιους τρόπους γίνεται η βιοψία.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η βιοψία είναι όταν ένα μικρό δείγμα ιστού αφαιρείται από ένα τμήμα του σώματος. Το δείγμα του ιστού θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο, για να αξιολογηθεί αν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα.

Οι βιοψίες είναι σημαντικές για τη διάγνωση του καρκίνου. Η βιοψία γίνεται συνήθως, εάν εμφανίσετε έναν όγκο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος χωρίς προφανή αιτία. Για τον ίδιο λόγο, γίνεται βιοψία όταν υπάρχει μια εσωτερική φλεγμονή σε όργανα, όπως το ήπαρ ή τα νεφρά.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδικασίες για να ληφθούν δείγματα βιοψίας. Εξαρτάται από ποιο μέρος του σώματος θα παρθεί το δείγμα.

– Σε περιπτώσεις που αφορούν παθήσεις του δέρματος, χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που αφαιρεί από τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος ένα δείγμα ιστού.

– Βιοψία με βελόνα. Για παράδειγμα, μια μακριά βελόνα εισάγεται διαμέσου του δέρματος εντός του νεφρού, του ήπατος, του θυρεοειδούς, του μυελού των οστών κ.α .

– Ενδοσκοπική βιοψία. Το ενδοσκόπιο είναι ένα λεπτό εύκαμπτο τηλεσκόπιο που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει εσωτερικά μέρη του σώματος. Κατά τη διαδικασία αυτή, μπορούν να ληφθούν και δείγματα ιστών, όπως π.χ. σε μια γαστροσκόπηση.

– Βιοψία κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η ανώμαλη επιφάνεια για να εξεταστεί. Ακολουθείται σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

-Περιεγχειρητική βιοψία, βοηθάει τον χειρουργό να αποφασίσει πώς να προχωρήσει περαιτέρω με την επέμβαση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr