Iatropedia

«Βόμβα» για τους πνεύμονες η παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου

closeup of hand of woman with e-cigarette

Όσοι καπνίζουν και τα δύο είδη τσιγάρου έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που καπνίζουν τόσο κανονικά τσιγάρα όσο και ηλεκτρονικό τσιγάρο κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του πνεύμονα από ό,τι αν κάπνιζαν μόνο ένα από τα δύο.

«Από την άποψη της δημόσιας υγείας, πάντα ανησυχούσαμε για την παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marisa Bittoni, ερευνήτρια ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους.

«Η μελέτη αυτή παρουσιάζει ξεκάθαρα στοιχεία που δείχνουν ότι αν στο κάπνισμα προστεθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα», ανέφερε η Bittoni, η οποία εργάζεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Arthur G. James Cancer Hospital και στο Ινστιτούτο Ερευνών Richard J. Solove.

Η ομάδα της παρακολούθησε τι χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου έκαναν σχεδόν 5.000 άνθρωποι στην περιοχή του Κολόμπους που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και τους συνέκρινε με μια ομάδα σχεδόν 27.300 μη καρκινοπαθών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι που κάπνιζαν και τα δύο είδη τσιγάρου είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα του καρκίνου του πνεύμονα από την ομάδα που ήταν απαλλαγμένη από καρκίνο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που κάπνιζαν και τα δύο είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με άτομα που κάπνιζαν μόνο κανονικό τσιγάρο, διαπίστωσε η ομάδα της Bittoni.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Oncology Research and Therapy.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλοκαιρινή ηχορύπανση: Τι συνέπειες έχει στην ψυχική και σωματική υγεία

Μην κάνετε χημικά πίλινγκ στο σπίτι, προειδοποιεί ο FDA

Σοκολάτα: Ποιοι κινδυνεύουν και πόσο από τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχει