Βόμβα μεγατόνων στα φαρμακεία αλλά υπάρχουν και άσσοι στα «μανίκια» των φαρμακοποιών
Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού , σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας θα δίνεται στο εξής άδεια φαρμακείου.
Η άδεια θα χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη αλλά με Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.
Διαβάστε παρακάτω tropologia farmakeia την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες.
Να θυμίσουμε ότι:
Το Μάϊο του 2016 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση επιχείρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20% ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο.
Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, «κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την χορήγηση των αδειών ιδρύσεως φαρμακείου. Το υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα εξής:
«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος
2 Μαρτίου 2014
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας θέτουν θέμα για ριζική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον χώρο των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας, χωρίς να έχουν σταματήσει να ζητούν και την επέκταση του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακείων.
21 Οκτωβρίου 2015
Σταθάκης και Τρόικα «τα βρίσκουν» με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τους δεύτερους να κάνουν δεκτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοίμασε λίγο καιρό μετά η κυβέρνηση και η οποία ορίζει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα φαρμακεία και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
30 Οκτωβρίου 2015
Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση έκανε συμβιβασμό για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές. Όπως είπε, «κάναμε συμβιβασμό αλλά μας ενδιαφέρει η επιβίωση του μικρού φαρμακείου αλλά και να προχωρήσουν οι συνεταιρισμοί… Η αλλαγή αυτή δεν είναι ωστόσο συμβατή με την πολιτική μας ταυτότητα».
10 Ιουλίου 2017
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του ΠΦΣ, καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώς τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση. Είναι πλέον βέβαιο ότι στην περίπτωση που το υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων θα καταπέσουν εκ νέου στο ΣτΕ.
30 Αυγούστου 2017
Σε συνάντηση του Πανελληνίου με τον υπουργό Υγείας από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.