Iatropedia

“Βόμβες” διασποράς του κορονοϊού στα νοσοκομεία – Ξαναζούμε εποχές Μαρτίου – Απριλίου

Με σταθερό αριθμό πλέον των 400 ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα, με πάνω από 200 λοιμώξεις μόνο στην Αττική και με δείκτη μεταδοτικότητας άνω του ενός (1), η πανδημία του κορονοϊού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει όλα τα "κλειστά" περιβάλλοντα, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι δομές ηλικιωμένων, τα σχολεία, αλλά και τα σώματα ασφαλείας.

Ειδήσεις για διασπορά του κορονοϊού σε νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας τις τελευταίες ημέρες, θυμίζουν έντονα τις εποχές Μαρτίου – Απριλίου, όταν οι μολύνσεις Covid-19 ανάμεσα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, γίνονταν αφορμή να κλείσουν αιφνιδιαστικά τμήματα και κλινικές νοσοκομείων.

Πιο πρόσφατες οι πέντε νέες λοιμώξεις Covid-19, σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”, που έθεσαν σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Τρεις γιατροί και δύο νοσηλεύτριες βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό, ενώ 38 εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και αναμένονται τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων.

Δείτε επίσης: Συναγερμός! Έκλεισε τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής του Σωτηρία λόγω κορονοϊού

Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση, που μετά από αρκετούς μήνες, επανεμφανίζεται στα νοσοκομεία μας. Μια κατάσταση που απειλεί την υγεία και τη ζωή των λειτουργών της υγείας και υποσκάπτει την αγωνιστική ετοιμότητα του ΕΣΥ, σε μια εποχή που το  χρειαζόμαστε “όρθιο”.

Θριάσιο: Διασπορά του κορονοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές στην Α’ Παθολογική κλινική

Ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο, το Γενικό Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, βρέθηκε στο επίκεντρο ελέγχων και ιχνηλάτησης από τις υγειονομικές αρχές, εξαιτίας μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Οι απανωτές μολύνσεις ανάμεσα σε άτομα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σημειώθηκαν στην Α’ Παθολογική Κλινική και συγκεκριμένα, σε μία γιατρό και δύο νοσηλεύτριες του τμήματος, ενώ λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε θετική και μια νοσηλεύτρια της Πνευμονολογικής κλινικής, που εργαζόταν ταυτόχρονα και στην πρώτη κλινική. Η μία από τις τρεις νοσηλεύτριες, ηλικίας 40 ετών, έχει μάλιστα και πιο βαριά συμπτώματα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι είχαν προβληθεί και δύο ασθενείς, που νοσηλεύονταν στη Χειρουργική Κλινική. Στη μία από τις δύο περιπτώσεις των ασθενών, συγγενής θετική στον ιό βρέθηκε στο νοσοκομείο για να επισκεφθεί τη μητέρα της. Λίγο αργότερα ειδοποίησε το νοσοκομείο ότι βρέθηκε θετική στην Covid-19.

Θριάσιο: Υποστελέχωση ακόμη και στην κλινική Covid-19

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Θριάσιου νοσοκομείου, υπάρχει υποστελέχωση στις κλινικές, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Για παράδειγμα, ακόμη και στην κλινική Covid-19, όλη τη νύχτα υπάρχουν μόνο δύο νοσηλεύτριες για να εξυπηρετήσουν 35 ασθενείς με κορονοϊό.

Οι γιατροί στο Θριάσιο υποστηρίζουν ότι, υπάρχουν πληθώρα μέτρων πρόληψης που μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική προστασία της υγείας των υγειονομικών αλλά και της δημόσιας υγείας συνολικότερα, όμως, αυτά δεν υλοποιούνται λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν: “Τα νοσοκομεία μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της επιδημίας αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών παραγόντων κινδύνου. Την ίδια στιγμή, παρά την συστηματική υψηλού κινδύνου επαγγελματική έκθεση των υγειονομικών στον COVID – 19 το υπουργείο έδωσε κατεύθυνση για διενέργεια μοριακών τεστ μόνο μετά την επιστροφή από ταξίδι και όχι συστηματικά – περιοδικά και ανάλογα με τον κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του Θριάσιου.

Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας Αχαϊας: Θετικός διευθυντής – γιατρός

Κίνδυνος διασποράς κορονοϊού σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας Αχαϊας, όταν ο διευθυντής και παθολόγος του Κέντρου, δεν ένοιωθε καλά και πήγε να εξεταστεί για κορονοϊό. Το τεστ αποδείχθηκε θετικό στην Covid-19 και ο γιατρός τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι του.

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν ότι τρεις ώρες μετά την απολύμανση το Κέντρο Υγείας λειτούργησε κανονικά, ενώ δεν έγινε ιχνηλάτηση στις επαφές του γιατρού, τόσο στους ασθενείς που εξέτασε, όσο και στους συναδέλφους του. Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι υπάρχει αναστάτωση στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.