Βόρεια Ελλάδα: “Επιδημία ανεμβολίαστων” στα νοσοκομεία: 8 στους 10 στις απλές κλίνες και 98% στις ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
“Σαρώνει” σε νοσηλείες ανεμβολίαστων ασθενών με Covid η Βόρεια Ελλάδα, γεγονός το οποίο αυξάνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην περιοχή, αλλά και αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού σε όλη τη χώρα παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης και σε κάποιες περιοχές ακόμη και ύφεσης, κορυφώνεται η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα που ελήφθησαν την Πέμπτη (16/9) σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες που μπήκαν στο “κόκκινο”, ξύπνησαν μνήμες περασμένου Οκτωβρίου. Σε καθεστώς “αυξημένης επιτήρησης” εντάχθηκαν, οι πολύπαθες -από το δεύτερο κύμα- περιοχές : Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Καβάλα.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματά της πλησιάζουν αυτά της Αττικής

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης, η οποία τόνισε ότι, «Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση, όπως στην Πιερία και τη Βόρεια Ελλάδα».

Ταυτόχρονα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή αρχίζει να εμφανίζει σημάδια επιβάρυνσης, εξαιτίας της νοσηλείας -σε συντριπτικό αριθμό- ανεμβολίαστων συμπολιτών μας.

Δείτε αναλυτικά τις νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, κατά την τελευταία εβδομάδα:

4η Υγειονομική Περιφέρεια: Από 51 ασθενείς σε ΜΕΘ, οι 50 είναι ανεμβολίαστοι

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας Θράκης, η οποία περιλαμβάνει 14 μεγάλα νοσοκομεία της Μακεδονίας -μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης, όπως το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ- νοσηλεύονται με στοιχεία της Παρασκευής (17/9), 313 ασθενείς με Covid, οι 258 εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι.

Δείτε επίσης: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών ΜΕΘ: “Μητέρα και κόρη στην ίδια Μονάδα χωρίς να ξέρει η μία για την άλλη” (Video)

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του προβλήματος είναι το γεγονός ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τους 51 νοσηλευόμενους με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού, οι 50 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μόλις 1 ασθενής είναι πλήρως εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις.

Πιο αναλυτικά, οι ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι και στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, είναι οι εξής:

  • από τους 239 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, οι 188 είναι ανεμβολίαστοι (78,7%)
  • από τους 23 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, οι 20 είναι ανεμβολίαστοι (87%)
  • από τους 51 ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι 50 είναι ανεμβολίαστοι (98%)

Δείτε το γράφημα με τα στοιχεία της Παρασκευής 17/9:

Ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν χωρίς αμφισβήτηση, ότι τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από σοβαρή νόσο, αλλά και τον θάνατο.

Απειροελάχιστος είναι ο αριθμός των ασθενών που έχουν κάνει το εμβόλιο και καταλήγουν σε ΜΕΘ. Σε όλες τις περιπτώσεις δε, οι ασθενείς αυτοί είναι άνθρωποι με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω υποκείμενου νοσήματος.

Είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έχει ξεκινήσει τη χορήγηση της 3ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης, η κυρία Μίνα Γκάγκα τόνισε πως πάνω από 62% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, «αλλά θέλουμε το 100%», όπως είπε και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης».