Βόρεια Ελλάδα: Οι 177 από τους 199 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι – Στη Θεσσαλονίκη η Μίνα Γκάγκα
Τραγική είναι η εικόνα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τόσο τις νοσηλείες των ασθενών Covid, όσο και των non Covid, οι οποίοι μεταφέρονται στα ιδιωτικά, με τα οποία έχει συνάψει συμφωνίες το Υπουργείο Υγείας και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.
Από τις νοσηλείες των διασωληνωμένων πολιτών εντός και εκτός ΜΕΘ Covid, σε ποσοστό άνω του 88% είναι ανεμβολίαστοι και 51% είναι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών. Η ίδια ηλικιακή ομάδα στους θανάτους, δίνει ποσοστά 81%.
Δείτε επίσης: Βόρεια Ελλάδα: Τρομάζουν οι αυξημένοι θάνατοι – Ποια η σχέση με τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
Η Μίνα Γκάγκα βρέθηκε για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα στη Θεσσαλονίκη και χθες επισκέφθηκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ σήμερα το πρωί βρέθηκε από το νοσοκομείο Παπανικολάου, το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί κατά σειρά, όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
Συζήτησε με στελέχη των ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίοι της απαρίθμησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στην αντιμετώπιση των ασθενών, προβλήματα τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ Covid.
H ίδια τόνισε πως το υπουργείο Υγείας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους υγειονομικούς, που εδώ και δύο χρόνια δουλεύουν ασταμάτητα και με πολλές προσωπικές θυσίες. Επανέλαβε δε την προτροπή της προς τους πολίτες για εμβολιασμό, o οποίος αποτελεί, όπως είπε, το πιο βασικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία και όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και απέναντι στη νέα μετάλλαξη Ομικρον, που απειλεί και τη χώρα μας.
Τι δείχνουν οι αριθμοί για τους ανεμβολίαστους σε ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι «εύγλωττοι». Από τους 110 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, οι 101 είναι ανεμβολίαστοι και οι 9 εμβολιασμένοι.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, από τους 89 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ Covid οι 76 είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 13 οι εμβολιασμένοι.
Δείτε τα επίσημα στοιχεία:
Οι αριθμοί αυτοί, καθώς και τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στη βόρεια Ελλάδα, ήταν που ώθησαν την κυβέρνηση να λάβει σήμερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:
- Υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022
- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Τα χρήματα του προστίμου θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για τη στήριξη του ΕΣΥ.
Τι δείχνουν οι αριθμοί των θανάτων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η Μακεδονία και η Θράκη οδήγησε τους επιστήμονες σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις πιθανές αιτίες που οδηγούν σε αυξημένη θνησιμότητα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, μέσα από τη χρήση των ειδικών μαθηματικών μοντέλων.
Όπως αποδεικνύεται, από την έναρξη των εμβολιασμών τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, είναι όσες έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.
Η μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαπίστωσε πως, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουν καταγραφεί περίπου 2.900 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Αντίστοιχα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν πάνω από 2.000.
Στην ίδια λογαριθμική κλίμακα, στην Κρήτη και το νότιο και βόρειο Αιγαίο οι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 600 με 630, κάτι που σημαίνει πως στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται έως και πέντε φορές χαμηλότερη θνησιμότητα από την Κεντρική Μακεδονία.
Ακόμη και στην Αττική οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού καταγράφονται στους 1.450, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από 2.850 της βόρειας Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, είναι το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο της χώρας και ως εκ τούτου, περισσότερο “ευάλωτο” στη διασπορά του ιού.
Αντιστρόφως ανάλογη εμφανίζεται την ίδια στιγμή, η καμπύλη των εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Τις ηλικίες δηλαδή που δίνουν τις βαριές μολύνσεις, τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους.
Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα μέσω της γραφικής αποτύπωσης των δεδομένων της μελέτης, η αυξητική τάση της θνησιμότητας στη βόρεια Ελλάδα, συνοδεύεται από μία αντιστρόφως αρνητική τάση στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζει τα συμπεράσματα στο iatropedia.gr: “Διαπιστώσαμε πως περιοχές που έχουν πάνω από 75% με 80% ποσοστά εμβολιασμένων στους άνω των 60 ετών, είναι αυτές που έχουν τη πιο χαμηλή θνησιμότητα. Σε αντίθεση με τις περιοχές που παρουσιάζουν κάτω από 65% ή 70% εμβολιασμό στους άνω των 60”, σχολιάζει ο Καθηγητής Τζανάκης.