Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», πως από τις 27 χώρες της ΕΕ μόνο η Ελλάδα δεν επέτρεπε μέχρι σήμερα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, να έχουν ιδιωτικό ιατρείο:
«Σήμερα που μιλάμε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο με όρους και προϋποθέσεις στους γιατρούς τους. Μία μόνο δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα. Ειλικρινά, ποιος πιστεύετε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δίκιο, οι 26 ή η μία; Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για πράγματα που για τους υπόλοιπους λαούς έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι απολύτως αυτονόητα», σημείωσε.
Απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο που χαρακτήρισε «Έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας» την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και «ακροδεξιό εξτρέμ» της κυβέρνησης τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως κανένας δεν υποχρεώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο.
«Δεν λέμε ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και ιδιωτικό έργο. Εμείς λέμε ότι όποιος από τους γιατρούς του ΕΣΥ θέλει να έχει και ιδιωτικό έργο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι πολύ αυστηροί, να μπορεί να το κάνει. Δεν επιβάλουμε σε κανέναν να το κάνει. Απλώς τους το επιτρέπουμε. Απο δω και μπρος δεν θα τους το απαγορεύουμε, ήταν ένα λάθος πολλών δεκαετιών. Και αυτή η μεταρρύθμιση προφανώς θα κριθεί στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις. Εδώ θα είμαστε αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά να το διορθώσουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Γεωργιάδης: «Το clawback έχει ανέβει πάρα πολύ»
Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχθηκε ότι το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών είναι υψηλό και άδικο και επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν το κατάργησε, όπως είπε, όταν το κόμμα ήταν κυβέρνηση.
«Αντί να καταργήσετε το clawback θέλετε να κάνετε δώρο στις βιομηχανίες. Συγνώμη, έχετε καταλάβει τι είναι το clawback; Το clawback, οι αυτόματες επιστροφές δηλαδή, είναι τα χρήματα που παίρνουμε πίσω από τη βιομηχανία. Θα ήθελα πολύ να ξέρω εάν η κατάργηση του clawback είναι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από ότι θυμάμαι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πέντε χρόνια που κυβέρνησε, μια χαρά εφήρμοσε το clawback – δικός μου νόμος ήταν-, τον κράτησε και τον αύξησε κιόλας. Άρα, τώρα θυμηθήκατε ότι θέλετε να καταργήσετε αυτό που είχατε επί πέντε χρόνια ως κυβέρνηση;», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Διαφωνώ με το ύψος του clawback, έχει ανέβει πάρα πολύ και λαμβάνουμε μία σειρά μέτρα για να το μειώσουμε. Όπως όλα τα φάρμακα κάνουν καλό αλλά αν υπάρχει υπερδοσολογία μπορεί να σου καταστρέψουν την υγεία γιατί έχουν πολύ μεγάλες παρενέργειες, έτσι και το clawback στο όριο που είναι σήμερα προκαλεί στη φαρμακευτική αγορά περισσότερες ζημίες από τα οφέλη του. Ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων στα φάρμακα οφείλεται και στο πολύ μεγάλο ύψος του clawback. Άρα οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να το μειώσουμε, όχι να το καταργήσουμε, να το φτάσουμε δηλαδή σε ένα τέτοιο ύψος που θα είναι βιώσιμη η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα».
Για το 5ευρο του εμβολίου κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στην αμοιβή 5 ευρώ που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στα Φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19, λέγοντας πως η δωρεάν επιλογή για τον πολίτη που δεν θέλει να πληρώσει, δεν έχει καταργηθεί.
«Ακούω να λένε: “Bάζει ο Γεωργιάδης τα γνωστά χαράτσια του, όπως τα 5 ευρώ για τα εμβόλια Covid”. Συγγνώμη, όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο Covid μπαίνει στη διαδικτυακή εφαρμογή, κλείνει το ραντεβού του, πηγαίνει σε όποια δημόσια δομή θέλει και κάνει το εμβόλιο δωρεάν. Το καταργούμε αυτό; Oχι. Τα 5 ευρώ είναι για αυτόν που θα αποφασίσει μόνος του να πάει στο φαρμακείο επειδή δεν θέλει να μπει στην πλατφόρμα, ή επειδή βιάζεται να το κάνει, ή επειδή συμπαθεί το φαρμακοποιό ή επειδή έτσι θέλει. Αυτό είναι χαράτσι; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε στα απολύτως αυτονόητα».
Τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατέληξε λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκαν σε κανένα από τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου:
«Για το άρθρο για τη διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους δεν μίλησε κανένας σας. Όταν έμπαινε το πρόστιμο γινόταν χαμός εδώ στη Βουλή γιατί βάζουμε το πρόστιμο. Τώρα που διαγράφουμε το πρόστιμο, δεν μιλάει κανένας. Όταν έβαλε ο κύριος Πλεύρης το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, καλώς το έβαλε. Γιατί τότε ο στόχος ήταν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνω των 60, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Λόγω του προστίμου εμβολιάστηκαν 300.000 περισσότεροι άνω των 60. Άρα, το πρόστιμο καλώς μπήκε και πέτυχε. Σήμερα, που δεν ζούμε στις ίδιες συνθήκες και ακριβώς επειδή το πρόστιμο δεν μπήκε για εισπρακτικούς λόγους αλλά για λόγους δημόσιας υγείας, τώρα δεν χρειάζεται γιατί όσοι ήταν να εμβολιαστούν εμβολιάστηκαν και η πανδημία σταμάτησε. Σωστό ήταν και τότε που μπήκε, σωστό είναι και τώρα που διαγράφεται».
Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι οι πολίτες φοβούνται να αρρωστήσουν, γιατί «ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν πολλές φορές ακριβά. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει κάτι πιο σημαντικό να μας ότι δεν αξίζει να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας. Σου λέει για να έχουμε την υγεία μας ας έχουμε για να πληρώσουμε. Έτσι διαβρώνει τα δημόσια αγαθά. Έτσι διαβρώνετε και την ελπίδα των πολιτών», πρόσθεσε.
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο κ. Φάμελλος είπε ότι πρόκειται για «μια νομοτεχνική προχειρότητα. Ένας αχταρμάς άρθρων. Το γνωστό “ψήφιζε-ξεψήφιζε”. Μέσα σε 5 χρόνια πολλές αλλαγές. Σας αρέσει που ψηφίζετε ξεψηφίζετε δικές σας διατάξεις;».
«Η Νέα Δημοκρατία απεχθάνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Για την κυβέρνηση η υγεία είναι προϊόν και όχι δημόσιο αγαθό» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.
Επισήμανε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η απαξίωση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε απόφασή της και σε κάθε νόμο που φέρνει στη Βουλή.
Ανέφερε ότι ποτέ άλλοτε τα νοσοκομεία και οι δομές δημόσιας υγείας δεν βρίσκονταν σε τέτοιο επίπεδο υποστελέχωσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται διαρκώς.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ,ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό στους ασθενείς, αφού αυτοί θα αναλάβουν να καλύψουν τις χαμηλές αμοιβές των γιατρών, πληρώνοντας από την τσέπη τους.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στις υπόλοιπες αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέστησε σαφές πως βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τους ασθενείς και με την πλειοψηφία των υγειονομικών. Ανέδειξε δε τα «σάπια υλικά» από τα οποία αποτελείται η ανάπτυξή τους, κάνοντας λόγο για «άθλιο έως επικίνδυνο σύστημα Υγείας» που σώζεται κάπως χάρη στην αυτοθυσία των υγειονομικών.